2015. február 14.

#26. Kritika ~ Who are you, Dear Pain?

(Anti) Valentin nap alkalmából egy horror blog kritikáját hoztam nektek, amelynek az írója: Nina Danielle Smith. Társírói pedig: N. J. Axel és Ramsey Scott Brown. A blog címe: Who are you, Dear Pain?
Aláfestő zene:
Fall Out Boy - My Songs Know What You Did In The Dark



Első benyomás:
Nem szeretem a horrorokat, nem tudom, hogy miért, de nem vagyok az a fajta lány. Ez van. De amikor írom ezt a kritikát, ettől teljesen eltekintek, hiszen ízlések és pofonok, nem? 
A design egyszerű, de nem mondom utána, hogy nagyszerű, mert nem az. Inkább csúnya. Tudom, hogy ez a blog témája. Ijesztő, horror. Oké, de akkor is meg lehetett volna szebben csinálni. Ha titeket a kinézet nem érdekel az oké, de az olvasót eléggé befolyásolja. Ez egy nyílt titok. 
Legszívesebben, amúgy rá se kattintottam volna, de hát mondom, nem vagyok az a fajta lány, aki ilyeneket olvasna. De miután rámentem, mert kértetek egy kritikát, akkor is legszívesebben kifutottam volna a világból. Szerintem tisztában vagytok vele, hogy ez így ronda, de ezt egy kritikus szájából is akarjátok hallani? Mert akkor megmondom. Kibaszott csúnya. Jó, őszin, láttam már rondábbat, ahol a blog "design"-jávan volt mindenféle szín a lilától elkezdve, a barnán át, egészen a zöldig, szóval ahhoz képest ez nem is olyan borzalmas.  
Jó oké, akkor ezt összegezve....
Nem tetszik.
Sorry.
5/1

Fejléc:
Láttam már Leila W. munkáit, de ezt az ő helyében nem vállalnám a nevemre. Amiket beküldött a fejléc készítő versenyre, azok se voltak valami profi munkák, de ez a legrosszabb munka amit valaha láttam. Oké, tényleg láttam már rosszabbat, amikor egy netről leszedett alapra rátesznek egy kibaszott szarul kivágott PNG-ét, és ráírják a blog címét egy semmi extra betűtípussal, az ezerszer rondább, de ha összehasonlítom azokkal, akik itt a BD-nél dolgoznak, ez kimondottan fos.  
Na akkor ezt részletezem...
A fejéc összesen két képből áll, ami nincs is összemosva, mert a jobb oldali, késes képnek van egy fekete "kerete" ami körülveszi. 
A másik egy erdőben lévő véres (?) tó. Ja, igen, és esik rajta az eső.
Rémisztő hangulatot akartál vele kelteni? Nem sikerült. Inkább a gyomrom fordult fel tőle, mert ronda. 
És az a kivágás belőle, maximum arra volt jó, hogy ne a fejléc unalmas részére írja bele Leila W. a nevét, amúgy meg csak rontja az egészet. 
Akkor még utoljára a betűtípus...
RONDA. Ezzel is elakarta érni Leila, hogy telecsináljam a gatyám? Nem sikerült neki. Inkább ronda, és nem illik az egészhez. Maximum, ha a vért akarnád vele szimbolizálni, de az sem ennyire rikító piros. Hanem mondjuk bordó. 
Na mindegy, nem akarlak nagyon megbántani, így nem ragozom tovább.
5/0

Design:
Ezt nevezed te design-nak? Mert biztosíthatlak róla, hogy ez nem az.  RENGETEG dolgot hiányolok. Kezdjük a CHAT-tel. Tudod, miért is kellene? Hogy mondjuk tudjalak értesíteni, ha kész lenne a kritika. Vagy ha valaki cserét kérne tőled. Amit eddig kétlek, hogy valaki is megtenne... 
A másik nagyon fontos a MENÜ. És ezt tudod, hogy mire jó? Mondjuk azért, hogy az olvasó el tudjon tájékozódni a blogon. Igaz, még csak egy fejezet van fent, de ha több is lenne, akkor tekerjen vissza az elejére, az aki éppenséggel mondjuk a 100. résznél csatlakozott be a blogba. Kicsit hosszú idő lenne... Továbbá szerintem egy horror sztorihoz nagyon jól illene egy trailer, már aki jól meg tudja azt csinálni. Azt is betehetnéd oda. És egy pár HTML kóddal is ki lehetne színesíteni. 
De egy pozitívumot hadd említsek meg! Nem fekete alapon fehér betűs, hanem halványszürke. Így legalább nem égeti majd ki a retinám. Örök hála.
5/1

Fülszöveg:
Na akkor elmondom. A fülszövegnek nem csak az a lényege, hogy röviden bemutassa a történetet, hanem az is, hogy felkeltse a figyelmet. Na ezt a te leírásod nem tette meg. Unalmas, monoton, és csak simán tényeket ír le. Semmi olyan dolog nincs benne, ami felcsigázná az érdeklődésemet, de ezt lehet annak is betudni, hogy nem nagyon érdekel a horrorok világa. Bár... Akkor miért az American Horror Story az egyik kedvenc sorozatom??? Kész rejtély... 
És milyen az, hogy vastagon belekeverednek? Maximum "nagyon belekeverednek" vagy "alaposan beszippantják őket a cselekményke" vagy valami ilyesmi.
Most már blogunkon van olyan rendelési lehetőség, hogy lehet fülszöveget rendelni. Ajánlom figyelmedbe.
5/2

Prológus:
Megint elmondjam, hogy mire is lenne jó a Prológus?
Hát arra, hogy bevezesse az olvasót a történetbe. Olyasfajta előzmény, ami utal a sztorira. Itt például nagyon jól meglehetne írni az első sorozatgyilkos után való nyomozást, vagy valami.
Remélem érted.
Bár, most már mindegy...

Történet:
Mivel még csak az első fejezet van fent, az is lassan már egy hónapja, így nem is tudom, hogy miért kértél kritikát... Na de azért leírom, hogy mit gondolok.
A történet egy olyan városban játszódik, ahol pár évtizede egy gyilkos több mint három tucat embert ölt meg.
Igen, ennyi a lényege az egésznek.
A fejezet eleje simán lehetett volna a Prológus. Továbbá az egész olyan homályos. Inkább novellát írnék belőle, mintsem egy teljes folytatólagos blogot, bár ez még az eddigi véleményem, mert az ikrek még nincsenek nagyon benne a képben, csak ahogy ülnek az iskolában, azok alapján pedig nem nagyon sokat tudunk meg róluk.
A fejezet közepe felé van egy olyan jelenet, amit nem teljesen értettem, mégpedig a sajtóirodás rész, ami egy teljesen más időben játszódik, több évtizeddel később. Az öregember lenne a Macker, aki ott van? És annak mi értelme van? Nem értem az egész között az összefüggést.
Aztán a végére már egy harmadik helyszínen vagyunk. Az iskolában, ahol megtudjuk, hogyan néznek ki az ikrek, és hogy most kezdődött a tanév. Ennyi.
Még egy kinézeti hiba.
Minek teszel annyi szóközt a sorok közé? Nagyon rontja az összhatást, és nagyon megszakítottnak érzem az egészet így...
De mondom, még csak egy fejezet van fent, és nem nagyon tudok így következtetést levonni.
Amúgy a stílusod nem rossz, és ebben a történetben jobb jó is, hogy E/3-ban írsz. Egy pár helyen éreztem csak, hogy egy kicsit mintha vontatott lenne. De ez is lehet, hogy azért van, mert teljesen más az ízlésem.
5/3

Helyesírás:
Nem tragikus, sőt. Egész jó. Csak vesszőhibák voltak benne, amit még lehet javítani, ha felveszel egy bétát, vagy valaki a társíróid közül átnézi a részeket, mielőtt kiteszed.
És még valami ezzel kapcsolatban.
Tudod, mindig elmondjuk, hogy az írásjelek; pontok, vesszők, kettőspontok, és gondolatjelek után mindig van szóköz. De a nyelvtantanárunk azt mondta, hogyha így közbeszúrunk valamit, az simán tapad az előző szóra.
A város, Black Forest - az erdőről nevezték el a várost - költői...
Helyesen:
A város, Black Forest-az erdőről nevezték el a várost-költői...
Nem biztos, hogy így van, de így tanultam. Igazából nem is ez a gondolatjel, mert a gondolatjel az hosszabb, szóval így sem annyira jó, de a gondolatjelet csak a worben találod meg, nincs az alapbillentyűzeten. Ez amit használunk, az kötőjel, az kell olyankor ha azt akarjuk leírni, hogy nagyon-nagyon, vagy hogy többé-kevésbé vagy társait.
5/4

Összpontszám: 30/11

Köszi, ha megfogadod a tanácsaim, ha meg nem, akkor így jártam....
Nem akartalak megbántani, ha sikerült, akkor elnézést, nem állt szándékomban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése