2015. január 22.

#15 Kritika - Half Bloods



 
http://half-bloodsandgods.blogspot.hu/

Kinézet:

Fejléc:
Hogy őszinte legyek, a fejléc nekem nem tetszik. Aránylag szépen össze van mosva, az igaz, viszont elég zsúfolt. Nagyon örülök, amiért nem látszik a karakterek arca, hiszen így magam képzelhetem el őket, ezért hatalmas plusz.
A színekhez szólva… nem tudom, direkt csináltad-e, hogy egyik fele kékesebb, míg a másig melegebb színekből van, de nagyon jó ötlet, annyi hibával, hogy a kék gömböt vagy balra kellett volna tenni, vagy egy pirosra kicserélni. Tehát az ötlet nagyon jó, ez a színátmenetes dolog egyedi, viszont több figyelmet kellene fordítani rá. Most már gondolom, nem tudsz változtatni ezen, de a gömböt nagyon fontos lenne eltűntetni, mert, ahogy elnézem, a miatt furcsa az összhatása a képnek. A nélkül teljesen meg lennék elégedve, és egy szavam sem lenne!
A felirat szép, de nem igazán illik a fejlécre. Szépek ezek a dőlt betűk, de engem nagyon zavar, mikor még a kötőjel is teljesen elferdül. Valamint az alcímbe is belekötnék: mivel alcím, lehetne kisebb, és az sem ártana, ha mondjuk nem az egész nagybetűvel íródott volna. A cím jó helyen lett elhelyezve, és ha az ember nem nézi sokáig, akkor a felirat is jó, szóval ez nem akkora hiba.
Így a végére akkor néhány tanács: Az a gömb jobb oldalt rontja az összképet, szóval kezdeni kéne vele valamit.

Design:

Ez sem igazán nyerte el a tetszésemet, lentebb elemzem miért is.
A háttered szép, viszont egy kékesebb vagy pirososabb árnyalat jobban helyt állt volna – tekintve, hogy ilyen színátmenetes a fejléced. Nagy híve vagyok a letisztult, egyszerű háttereknek, de ha ragaszkodsz a mintáshoz, mindenképp jól jönne egy másik színárnyalat.
Szeretem a sötét designeket, viszont minden bloggerina rémálma a fekete alapon lévő fehér betűk. A te esetedben ez nem vészes, hiszen világosabb az árnyalat, viszont nekem sokszor így is zavarta a szemem, főleg, hogy nem kevés fejezetet kellett elolvasnom.
A modulsáv elég egyszerű, meg kell hogy mondjam. Nagyon jó, hogy van egy gif a szöveg felett, viszont nagyon kitűnik a designből, így ha ez a sötétebb árnyalat marad, akkor ennek a színéből is vissza kéne venni. Amint látom nincsenek különösebb kódok, az alapdesign van feltúrbózva egy alapig. Természetesen, aki az egyszerűséget kedveli annak tökéletes, viszont vannak nagyon szép kódok, amik jól néznének ki az oldalon.
Jaj, és majdnem kihagytam az oldalakat! Nagyon tetszik az ötlet, hogy a mellékszereplőknek is lett létrehozva egy külön lap, hisz a legtöbb történetben általában nem törődnek velük. És amint látom, mindegyikhez van egy nem is rövid jellemzés. Szép dolog, hogy ennyit leírtál nekünk róluk, viszont néhol már átestél a ló túloldalára és túl sok információ lett megosztva. Azok sokkal jobbak lettek volna, ha a történet olvasása közben derülnek ki, ezzel még akár izgalmat és késztetést is kiválthatsz az olvasóban, hogy folytassa a történeted. Sokáig kerestem a fejezetek részt, és már majdnem beleírtam a kritikádba, hogy ezt fontos lenne orvosolni, azonban észrevettem, hogy a tartalomnál megtalálható – ami mellesleg szintén okos döntés volt, habár nem nagyon különbözik az első modulba kitett fülszövegtől.
Mindenképp tanácsolni tudom a designváltást, és ha ebben nem vagy egészen jó, akkor kérj fel egy tehetséges bloggerinát, itt nálunk is nagyon szép munkát végeznek! Ha viszont ragaszkodsz ehhez az állapothoz, és a saját készítéshez, akkor csak annyit tudok mondani, hogy pár kóddal feldobhatnád, valamint a fentebb említett dolgokon ajánlott a változtatás!

5/3

Történet:

Nagyon megörültem, amikor azt olvastam, hogy Percy Jackson fanfiction, azonban kicsit meg is voltam ijedve. Örültem, mert imádom a könyvet, és szeretem olvasni a rajongók által kreált folytatásokat, viszont féltem, mert ezt nagyon könnyen el lehet rontani.
A fejezetek hossza viszonylag rövid, azonban ez nem minden esetben hátrány, hiszen én például jobban szeretem az olyan blogokat, amikben a részek nem több oldalasak. Azt mondják, a jó fejezet kétezer szó fölött van. Fogalmam sincs, a tied mennyi lehet, de sok helyen nem hiszem, hogy megüti ezt a mércét.  Mint mondtam, én szeretem a rövidebb terjedelmű műveket, a tied viszont tényleg nagyon rövid! Talán azért ennyire az, mert nem használsz túl sok leírást, de erre majd a későbbiekben kitérek.
Nem olvastam végig a történeted, csak az első tízet, ha jól emlékszem, valamint a legutolsót (hogy össze tudjam hasonlítani). Arra jutottam, hogy túl sok a párbeszéd, és kevés a leírás, mint ahogy fentebb említettem. Persze, vannak hosszú elemzések dolgokról, amiket általában szépen is fogalmazol meg, azonban ezeket elnyomja az a rengeteg kötőjel. Ezen máshogy nem tudsz változtatni - mert ha két szereplőnek beszélnie kell, akkor beszéljenek – minthogy tényleg többet írsz a tájról, és a belső érzésekről. Ne fél leírni, hiszen ezeket nem lehet elrontani. Egy kis helyzetjelentésért még senki sem panaszkodott. Ezzel elrejtheted azt a sok párbeszédet, és még a történetet is színesebbé varázsolhatod, szóval rosszul nem járhatsz vele.
Gondban vagyok, hisz nem tudom megmondani, vajon sorkizártban írod-e a történetet. Ha igen, akkor elnézést kérek, de mint mondtam, a sok párbeszéd miatt a sorok sem töltődnek fel, csak nagyon ritka esetekben – ahol meg megteszik, oda képet illesztesz.
A cselekmény az elején nagyon nehezen indult be, az első pár résznél be kell valljam, unatkoztam. Lehet a rövidsége meg a leírások hiánya miatt, de ez van. Az alapötlettel nincs semmi baj, mert bizony érdekes és egyedi, viszont a kivitelezésén lenne mit változtatni. Izgalmas lenne, mert miközben olvasom, tudom, mit szeretnél elérni, és hogy mi a célod, de néha van, hogy bele kell merülni a részletekbe. Voltak dolgok, amiket egy olyan, aki nem olvasta a könyveket nem érthet, így én adtam volna egy kis magyarázatot, például nem emlékszem rá, hogy az aranygyapjú mivoltát leírtad volna, holott nagyon fontos, mivel ezen a részen alapszik a történet.
A történet olvasása közben nem tudtam eldönteni, mennyit olvashatsz, mert néhol vannak csodálatosan megfogalmazott mondataid, szép körülírásaid, és a szókincsed is gazdag, de ennek ellenére még mindig rengeteg benne a tőmondat, a muszájmondat – egyszerű mondat – és sok-sok szóismétlésbe futottam. Megértem, ha nem tudsz egy szóra legalább tíz kifejezést, de segítségedre van a google, ahova be tudod pötyögni a szinonima szótár szavakat, és máris lőttek az ismétlésnek. A szókincsed, pedig mint mondtam gazdag, csak tudnod kell használni. Ugyanez a helyzet a leírásoknál is. Tudsz te, ha akarsz!
A szereplők viszont zseniálisan ki lettek dolgozva! Nem éreztem sehol ürességet, bizonytalanságot, és végig hűek voltak önmagukhoz, ami szerintem elég nehéz feladat.
5/3,5

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a bő kritikádat! :) Megpróbálok kevesebb párbeszédet és szóismétlést írni. :D És sorkizártban van a szöveg :3 De semmi gond :))

    VálaszTörlés
  2. Meg egyébként azért van az,hogy néhol jó, máshol pedig nem,mert négyen írjuk a blogot. :) És az én stílusom a sok párbeszéd, kevés leírás. Pepii-é pedig a sok leírás, kevés párbeszéd. De amint mondtam, megpróbálok kevesebb beszedet írni, és példát venni Pepiiről. ( Ő írja közülünk a legtöbb leírást. :3 )

    VálaszTörlés