2015. január 22.

#14. Kritika ~ Sometimes life changes

Sziasztok!

Ma egy kritikát hoztam nektek, vagyis inkább Réka Bódi-nak, aki a Sometimes Life Changes írója. Igaz, én csináltam a trailerjét, de nem fogok mellébeszélni sajnálom.

                                                       http://gimistortenet.blogspot.hu/

Első benyomás:
Eszméletlen csúnya a design! Bocsáss meg, de ezt nem tudom másképpen mondani. Rusnya. Ezt bővebben még kifejtem lejjebb, de addig is...
Beszélek egy kicsit a címről. A cím tükrözi a blogot. Az az, amit az olvasó először meglát. És nem köntörfalazok, ez egy nagyon sablonos és sz*r cím. "Gyakran változik az élet" leginkább így fordítanám. Igen, ezzel tisztában vagyunk. És körülbelül minden második gimis blognak ez a neve, ettől válik sablonossá. De ha nem is lenne az, nekem akkor se tetszene ez a választás. A könyvek és blogok általában azért íródnak, mert vannak benne olyan dolgok, ami egy átlagos életben nem igazán. Ettől lesz érdekes. És ilyenkor a könyvek/blogok elején mindig van egy nagy változás, amin a főszereplő keresztül megy. Vagyis az élet nem gyakran változik, hanem mindig. Ez még a való életben is így van.
Szóval, én már csak a címe miatt sem mennék rá, ha meglátnám.
Találj ki valami eredeti címet! Most hirtelen ez jutott eszembe: The lonely girl, who finds the love. A lány, aki megtalálja a szerelmet. De persze ez most egy perc alatt jutott eszembe, szóval annyira nem frappáns.
Csak remélni tudom, hogy a történet nem ilyen lesz!
5/1

Fejléc:
Ez a design-od legszebb része. Igaz, nem a legszebb munka, de elfogadható. Bár a lány feje le van vágva a tetején, ettől egy kicsit rossz hatást kelt bennem, meg az, hogy a karakter elég nagy. De nem tudok róla mást mondani. Annyira nem rossz. És az a  texture by: K az miért van ott?
5/4

Design:
Na erről annál inkább tudok mit mondani... Kezdjük azzal, hogy a színek úgy ahogy vannak elütnek egymástól. Csúnya. Mint azt már feljebb említettem. Van itt mindenféle szín. A zöldtől elkezdve a lilán keresztül a barnáig. Most nézd meg, szerinted ez szép? Mert szerintem nagyon nem. 
Vannak dőlt betűs részek oldalt. Sőt az összes írásos modul. Nagyon csúnyán hat! 
Akkor most egy kicsit a modulokról...
Biztos papoltam már arról egy másik kritikában, hogy miért teszik ki a "Hogy tetszik a blog?" vagy éppen a "Milyen a blog?" című közvélemény kutatás. Magadnak írsz, nem? Azért, hogy valahogyan ki tudd adni a benned elveszett írót. Egy olyan levezetés, kikapcsolódás és megnyugvást ad. Legalábbis nekem.  És ha valakinek nem tetszik a blog, és azt meg is írja, akkor az akár kimutatod, akár nem, akkor is fáj. Ha tetszett nekik, akkor írnak kommentbe vagy chat-be. Nem kell nekik külön szavazást tartani. Tök felesleges! A Chat alatta rikító ronda. Hogy még a menübe is beleszóljak, azon kívül, hogy naggggggggggggyon nem illik a bloghoz, amit itt már megszoktunk, NINCS BENNE 'FEJEZETEK' MENÜPONT!!!!!!!!! Örök hiba, édesem! És tudod, miért? Mert most az olvasó próbáljon meg visszatekerni az elejére? Soha. Személy szerint, én azokból a blogokból azonnal kilépek, bár a te blogod alapján már előbb megtettem, minthogy ezt észrevettem volna.  Jó, most erre mondhatod, hogy "de van blogarchívum!". Ja, vettem észre. És? Attól még nem kell 'Fejezetek' menüpont?! Dehogyisnem! Sokkal szebb, és könnyebben lehet kezelni, mint azt a szar blogarchívumot, nekem elhiheted. De ha egyik se lenne, akkor nem írnék nemes egyszerűséggel kritikát a történetről. Szóval, egy szerencséd, hogy az van.
Bocsi, de erre a blogra elkellene egy alapos design átalakítás. Nem vicc!
5/-'hogylehetfordítottnyolcastcsinálni?'

Fülszöveg:
Na ez azért kellene, hogy amikor az olvasó fellép a blogodra, tudja, hogy milyen történettel áll szemben. Vagy ha még nem igazán keres egy adott témában, egy ütős fülszöveg sokat dob a mércén, és talán el is kezdi olvasni a blogod.
Így ezt nem értékelem.

Prológus:
TE EZT NEVEZED PROLÓGUSNAK?????????????!!!!!!!!!!!!!
Ez egy 'Szereplők' menüpontnak is gyengén menne el! 
Nézz meg másoknál, hogy ők milyenre írják meg! Látni fogsz nagyon nagyon nagyon nagyon nagy különbséget. És akkor már a szmájlikról meg a *gondolat* -ról ne is beszéljünk! EZ EGY IRODALMI MŰ! Nincs benne olyan, hogy *gondolat* hanem leírod, hogy mit gondol. Nem kell oda az a szar! Világos?! 
5/ - végtelen

Történet:
Figyelj, én inkább ezt el sem olvasom!
Idézem miért: "A tanár is bejött,hogy közöljön egy nagy hírt velünk:
-Üdvözöllek újra itt titeket!A mai napon új diákok érkeztek az iskolánkba,a mi osztályunkba is jött valaki akit szeretnék bemutatni nektek,Stiles kérem jöjjön be!

Bejött az új fiú akinek fekete haja és kék szeme volt,majd ránk mosolygott.













*gondolat*De gyönyörű mosolya van*-*

-Ő itt Stiles Stilinski.
-Sziasztok!-köszönt egy picit megszeppenve.
-[mindenki]Szia Stiles!
-Stiles,kérem foglaljon helyet a harmadik padban!"


MI AZ, HOGY STILES STILINSKI????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EZ A HÜLYE ÖTLET HONNAN JÖTT?! AKKOR MÁR STILES STILINSKI FANFIC HA ÁTVESZED A NEVÉT! 
Itt nekem betelt a pohár. Nagyon betelt.
És arról ne is beszéljünk, hogy annyira sablonos a történet, hogy az már fáj!
5/ -----------------végtelen

Karakterek:
Ha nem lennének képek, akkor el sem tudnám képzelni őket! Annyit írsz le az egyes személyekről, hogy milyen a haja, milyen a szeme, jófej-e, és hogy mekkora egy ribanc. Tényleg, azt minek csillagoztad ki?! Attól mert még van ott csillag, nem lesz kultúrált a szó. 
Sablonosak, lopod a Teen Wolf-ból a neveket legalábbis a Stiles-ot...., a nevek keveredve vannak angol és magyar. Példának okáért mondok egy párat.
Angol: Stella, Edward, Sam, Peter stb..
Magyar: Dani, Krisztina 
És még tele van olyan nevekkel, amik lehetnek magyarok is, meg angolok is. pl. Rina, Tina, Alex, Emma
5/-végtelen

Helyesírás:
Minden írásjel után SZÓKÖZ! Érthető?! Addig olvastam el, ameddig leírtam. Igen, az az első 5 mondat kábé. Az is tele van szóismétlessel.  A SZMÁJLIKAT HANYAGOLD! DE NAGYON! Ez egy irodalmi mű, attól még, mert te nem érzed át, és csak azt gondolod irodalomnak, amit még az ősöregapáink írtak, úgy mint Jókai és a sok emberke, akik olyan unalmasat alkottak, hogy elalszom miközben olvasom. NEM! Ugyanúgy az ifjúsági irodalom is irodalom. Olvastad a SZJG-t Leiner Laurától? Na, az is egy gimiről szól, könnyed, olvasható és érdekes, nem egy Jókai féle unalom. DE láttál valaha benne SZMÁJLIKAT?! (A chat beszélgetések nem számítanak, akkor mindenki ír szmájlit) És még nagyon fontos az, amit megjegyeztem feljebb. *gondolat* VEREM A FEJEM A FALBA! Írd le, hogy mit gondol, nem kell előtte odabiggyeszteni egy olyat, hogy tudjuk, hogy az a szereplő gondolatmenete! Értjük mi anélkül is, nem vagyunk sík hülyék! Csak fizikából, de az más kérdés.... 
5/--------------végtelen

Összpontszám: rémisztően kevés

Tanácsok:
-Gondold meg, hogy miről írsz, ne kopizz, és ha már csinálod, és írod, akkor rendesen csináld és írd!
-És gondolkodj el azokon, amiket mondtam, kicsit sok lenne ide mind leírni.
Nem mondom egy szóval se, hogy töröld a blogot, csak azt, hogy gondold végig a dolgokat, és hogy mit szeretnél ezzel elérni. Ha csak az életed akarod leírni a világnak, akkor szerezz be egy naplót, vagy írj wordbe. Ami egyszer felkerül az internetre, az többet nem jön le onnan...

Remélem, hogy nem voltam túl durva, de valakinek ki kellett mondani az igazságot, és köntörfalazni.

És egy kis aláfestő zene...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése