2015. január 4.

#9. Kritika - Breathing Bee's world:The Blast



Design:
Mivel a chatben azt olvastam, hogy a kinézetet kedves szerkesztőtársam, Lexie készítette, ezért feleslegesnek tartom, hogy kinyilvánítsam a véleményem ezzel kapcsolatban. Azonban lenne valami, ami miatt húsz percen keresztül járkáltam föl s alá, jobbra-balra a blog apró sarkai között. Nem lehet eligazodni néha a blogon. Tökéletes példa erre, hogy ugyebár a The Blast című történetedről kértél kritikát, így kényelmesen, mosolyogva ugrottam neki a menünek, mivel láttam, hogy külön menüpontokba van osztva, és nagyon megörültem, hogy nem kell keresgélnem. Olvastam, olvastam. Tizenegyedik fejezetnél megakadtam, mert nem volt több rész belinkelve a menüpontban. Gondoltam, biztos még nincs folytatva, eddig írtad meg. DE. Picit lentebb erre a szövegre lettem figyelmes: Második évad. Megvakartam a fejem, és elkezdtem nézelődni. Blogarchívum sehol. Szépen, lassan visszafele nézegettem a blog bejegyzéseit, de semmit nem találtam. Pedig, a blog legelső (vagy talán második) oldalán azt írtad, hogy befejezed az első évadot, és elkezded a másodikat. Na álljunk meg egy pöppet. De, hol van az első évad? Bocsánat, ha én voltam figyelmetlen és egyszerűen elkerülte a rengeteg bejegyzés mellett a figyelmemet, de kérlek, tegyél be egy blogarchívumot, mert rettentően frusztráló, hogy ha esetleg valami nincs véletlenül belinkelve, és nem lehet megtalálni, amit az olvasó olvasni szeretne.

20/15

Történet:
Még egyszer végig pörgettem a blogod, mivel kíváncsi lennék, hogy hogyan folytatódott tovább. De mivel nem találtam semmit, így maradok az elolvasott tizenegy résznél.
Szóval, a történet indít egy komótosabb bemutatkozással, megismerhetjük a főszereplőt, az életéről megtudhatunk néhány dolgot. Azonban ezelőtt egy humorral tarkított megemlítést hallhatunk Nusitól, aki épp azon emléket idézi fel magában, amikor egy „Idióta” nyakon önti borral.

Mondhatnám, hogy úgy kezdődött, mint a filmekben. Mondhatnám, hogy elzáráson jött ránk a tíz perc, de akár azt is mondhatnám, hogy buliból állt össze az-az öt idióta -köztük én is.
Mondhatnám, de akkor hazudnék.
  Az igazság az, hogy torkom szakadtából énekeltem a Tankcsapda-számot, mikor nyakon öntöttek koccintóssal.
Na de ne szaladjunk ennyire előre.”

Ezt követően események tömlege ömlik még a nyakába a bor mellé, egy nap alatt kétszer is beleütközik Dawe-be, aki koccintós tulajdonosának a barátai között nyúzza a húrokat. Dawe által megismerkedik a bandájukkal, akik egy pályázatot néztek ki maguknak, mint célt. Nusit is, mint tehetséges gitárost és énekest, be akarják fogadni a csapatba, aki később bele is egyezik, kisebb feltételek árán.

Amint a blogodra tévedtem és olvasni kezdtem, mélyen érzett sablon illat csapta meg az orromat. Miért is? A lány keveset találkozik a szüleivel, nagymamájával él. Mi következik ebből egy sablonban? A lány visszahúzódó, félénk. Utána jön a szőke herceg, vagy az álombarát, akivel mindent megoszthat és Happy End.

NEM

A történetedben, nem így történt. Nusi karaktere egy talpra esett csajszi, aki megáll a lábán, és nagyon mókás, nyitott szereplőről beszélünk az ő személyében. Na persze ő sem olyan, hogy akárkinek akármit elmond, de na, érted. A történetszál érdekes és egyre több dolog kerül bele a pakliba, például: az egyik tag anyukájának betegsége és összeroppanása.
Az elején lefuttatott részletes bemutatkozás nem hagy kérdést az olvasóban, azaz tökéletesen írtad le. Nem is túloztál, nem is volt kevés.
Tudod, hol kell humort vinned a dologba, és tudod, hol kell jönni-e egy elgondolkodtatóbb, komorabb résznek, ezért lesz a történeted kellemesen olvashatóbb, és ezét fogja magába szippantani az arra tévedőt a történet.

A történet végigvezetésével semmi komolyabb gondom nincsen, csak néha előfordul, hogy túl gyorsan halad, vagy egész lassan. Meg kell találnod az arany középutat. Ezen kívül rengeteg vessző és szóköz hibád van. Olvasd át többször, mielőtt megosztod az adott részt. Olyan pillanatok is vannak, mikor szépen kiírod a számokat betűvel, aztán mintha meguntad volna, számmal írod le. A részeket hosszabbra írd! Egy általános fejezet minimum három oldal wordben. Az általad írt fejezetek másfél-két oldal hosszúságúak voltak.

30/20



Össz pontszám: 50/35
Az kritikámban semmiféle bántó szándékom nem volt, szimplán csak segítő. Remélem, nem bántottalak meg semmivel sem :)


További sok sikert a blogoláshoz!


2 megjegyzés:

  1. Szia, most néztem amit elsőnek is megemlítettél, hogy nincs meg az első évad egészben, és kiderült, hogy az egész 12-25-ig terjedő részek egyszerűen eltüntek. Ez valószínűleg amiatt van, mert az egyik bétámtól megváltam( a vesszőhibás dolog miatt amit említettél is) és bosszúból letörölhette, mielőtt kitettem a blogból. Ha nems zólsz, lehet egy darabig még nem veszem észre! Szóval köszönöm.

    A kritikádat is megköszönöm, megérte rá várni, és nem bántottál meg, mivel igazat írtál benne.:)
    Bee

    VálaszTörlés