2015. április 8.

Ihlethiány. Mit tegyek?

Újabb segítő cikkel jövök, ami ezúttal egy eléggé fontos témát dolgoz fel. Ihlet. Inspiráció. Motiváció. Ösztönzés. Múzsa. Ki hogy nevezi. Mindenki volt már úgy, hogy írói válságban szenved, ami lehet, hogy csak egy óráig vagy egy napig tart, de előfordul, hogy hetekig, hónapokig nem tudsz írni. Ilyenkor görcsölünk, igyekszünk írni, hogy időben tudjuk hozni az ígért rész. Leülsz a gép elé, nézed a fehér, üres részt és próbálsz valami érthetőt összehozni. Egy tipp: Ne csináld! Nem fogsz tudni sem jót, sem értelmeset összehozni. Lehet, hogy épp csak nincs hozzá kedved, ilyenkor érdemes inkább kilépni a wordből és/vagy bloggerből. És hogy mit tegyél ezután? Megpróbálok segíteni.

1. Nézegess inspiráló képeket!

Ezt általában megteheted egy-egy design blogon, de ha felmész egy-egy olyan oldalra, ahol különböző képeket találsz, akkor ott is inspirálódhatsz (weheartit, tumblr, stb.) 
Hoztam néhány képet, ami talán épp segíteni fog rajtad:















































Próbáltam minél többfélét hozni, hiszen sosem lehet tudni, épp milyen kép inspirál téged írásra!

2. Ha a kép nem segít, nézegess gifeket!

Néha a képek nem tudnak kellőképp inspirálni. Ilyenkor kezdj el gifeket nézni, egy-egy jelenet, történés talán pont illik majd a sztoridba, ami kitölti az eddig ott tátongó űrt. Szintén keresgélhetsz a különböző design és/vagy képkereső oldalakon. Itt is hoztam néhány gifet, amitől végre bekopoghat a Múzsád az ajtódon. 












3. Videók:

Van, mikor már a gif sem segít. Ilyenkor nézzünk különböző videókat. Sajnos a gépem nagyon, nagyon lassú, így csak három videót tudok nektek linkelni, de nézelődjetek bátran. Minél változatosabb, annál jobb! 





Lindsey Stirling klipjei engem mindig meginspirálnak, szerintem ti is nézzetek végig párat. A harmadik klipp feltöltője sok hasonló klipet készített, hozzá is érdemes bekukkantani. Az első videóban 222 Kpop videót vágtak össze 2 percben, mivel a koreai zenék és klipek nagyon változatosak, így aki nem riad vissza a másságtól, annak bátran ajánlom őket.


4. Olvass vagy hallgass zenét!

Az mindegy, hogy mit, csak olvass sokat! Könyv, blog, cikk, de akár egy-egy hír elolvasása is hozhat ihletet. Nekem volt, hogy egy érdekes cikk olvasása után támadt egy kész sztori ötletem (már alakulóban is a blog). Nem muszáj épp a történetedhez kapcsolódnia, néha egy teljesen más témáról juthat eszedbe egy-egy jó kis jelenet. 

A zenével ugyanez a helyzet. Néha csak lefekszem az ágyra, bedugom a füllhallgatót és becsukott szemmel hallgatom a zenét. Megnyugtat, ellazít, kikapcsol. Néha a szövegről, vagy csak szimplán a dallamról eszembe jut valami, aminek hasznát vehetem történet írás közben. És ha nem is segít az írásban, mindenképp eltereli a gondolataid, így nem azon fogsz görcsölni, hogy írni kellene. 

5. Ne csinálj semmit!

Néha csak annyi a teendőd, hogy semmit se tegyél. Felejtsd el, hogy írni kell! Hiszen ha igaz olvasóid vannak, megértik a gondjaid, hogy most egyszerűen nem megy. Felejtsd el, hogy nem tudsz írni. Az a legrosszabb a világon, ha azért kell aggódnod, hogy nem megy. Már csak a gondolat is frusztrál, így még inkább görcsölök, még inkább nem megy az írás.

Hagyd! Ha majd eljön érted az írói kedv, az ihlet, a múzsa, az inspiráció, akkor majd szépen leülsz, és pötyögni fogsz.
Íme a saját példám: Új történet ötletem támadt. Szépen mindent elterveztem: a szereplőket, a helyszíneket, a cselekményt, minden apró-cseprő kis dolgot. Mégsem tudtam írni. Hirtelen azt vettem észre, hogy egyre több hasonló témájú blog nyílik, mint amit én is terveztem. Bepánikoltam. Nem akartam sablont írni, minél hamarabb neki akartam látni publikálni, hogy az elsők között legyek. Aztán drága blogtársaim megnyugtattak. Ne aggódjak, jó sztori lesz az. Már nem pánikoltam, már nyugodtabban terveztem. Egy éjszaka pedig a történettel álmodtam. Nem azt, amit elterveztem, de tudtam, ez az én történetem. Ezután rájöttem, mit akarok írni. Leültem és pár óra alatt begépeltem az első fejezetet (több, mint kétezer-négyszáz szó). 

Tanulság? Ne aggódj, ne pánikolj, ne akarj minden áron írni! Pihenj, lazulj el, és ha nagyon aggódsz az olvasóid miatt, írd ki, hogy írói válságban szenvedsz. Meg fogják érteni. 

Remélem tudtam bármiben is segíteni. Hacsak megnyugtattalak titeket, már az is sokat jelent nekem. 
A következő cikkemben némi helyesírási segédletet írok majd. Ha bármiben is segítségre van szükségetek, kommentben és a chatben is megtaláltok. 

Puszil: 








5 megjegyzés:

  1. Sokat segítettél!Tényleg:) Vittem az egyik gifet, köszönöm:3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy segíthettem :)
      Persze, vidd nyugodtan, azért vannak ;)

      Puszil: Sayaa

      Törlés
  2. Szia. Nagyon hasznos:) imádom az ilyen cikkeidet!
    Képzeld engem például ma a kutyasétaltatás és a görkorcsolyázás adott ötletet egy szerintem király részlethez a blogomba:) tényleg bármiből meríthetünk inspiraciót, és bármikor.
    Köszönök mindent❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh bocsánat, azt akartam, hogy 'nekem' :D
      És ha nem baj én is viszek pár képet:)

      Törlés
    2. Szia! :)

      Mindig jól esik ilyet olvasni, feldobjátok vele a napom :D

      Igen, én is egy teljesen hétköznapi dologból szoktam sokszor ihletet meríteni. Képeket nyugodtan lehet vinni, azért vannak :3

      Örülök, hogy segíthettem :)

      Puszil: Sayaa.

      Törlés