2015. március 1.

Hogyan építsük fel karaktereinket?

Újabb cikk megírására adtam a fejem, és ezúttal abban próbálok meg nektek segíteni, hogy hogyan építsük fel karaktereinket. Sok helyen olvastam, hogy nem tudják, milyen a karakterük, vajon elég jó-e, hogy kezdjenek neki. A szereplőink nagyon fontos része a történetünknek, mondhatni az egyik támpillére, és ezért szeretnék segítséget nyújtani nektek. Természetesen semmit sem muszáj megfogadni, csupán megmutatom az én módszerem, és akinek tetszik, kipróbálhatja. Nos, akkor lássunk neki! 

1. Tervezz!





Mielőtt komolyabban nekikezdenék a karakterek kidolgozásának, mindig készítek egy kisebb táblázatot, amit lehet wordben vagy füzetben (én az előbbit választom, mert szeleburdi vagyok és a füzeteim valami hihetetlen módon tehetségesek a szublimálásban). Ebben írd meg a fontosabb szempontokat: Név, Kor, Lakhely, Szem- és Hajszín, Belső tulajdonságok, Védjegyek és Egyéb. Az egyébbe minden olyat írok, amit a fentebb említettekben nem tudtam beírni. Ezt tartsd meg saját magadnak, és amint haladsz sorban, szépen töltsd ki. A legvégén zárójelben meg lehet jegyezni, mit akar majd elérni főszereplőnk, miben fog megváltozni, és mi marad majd a régiben. 

Ezt írás közben előveheted és kiegészítheted különböző, új információkkal, amik a sztori írása közben felmerülnek. Tudjátok, én azt mondom, az írás olyan, mint az agyagozás. Megvan az anyag, amivel dolgozol, tudod milyen köcsögöt szeretnél a végén (nem nevetni!), ám az, hogy hogyan és miként fogod megformálni, az majd út közben elválik. 

2. Alapozz!


Egy több fokozatos terv, nagyon lassú és néhol unalmas feladat, de el kell végezni, ha jó (nem minden esetben tökéletes) karaktereket szeretnél. Én minden esetben a belső tulajdonságokkal szoktam kezdeni, hisz ezek határozzák meg nagyrészt a szereplőd.

I. Jó és rossz tulajdonságok:




A legunalmasabb és a legfárasztóbb dolog, amit a karakter megalkotásánál meg kell tenned. De tényleg, nekem ez megy a legnehezebben, de mégis ez a legfontosabb. Két dolgot tudok javasolni, ami nálam be szokott válni ilyenkor. Egy-egy karakternél veszem a saját/ barátok/ családtagok/ ismerősök személyiségét, és azokhoz teszek hozzá vagy veszek el egy-két dolgot. Mivel arról a legkönnyebb írni, amit ismersz, így minden szereplőmbe beleteszem magam, csak hozzá teszek vagy el veszek egy-két tulajdonságot. Ha ez nem válna be, akkor egyszerűen összegyűjtöm az összes olyan jó és rossz tulajdonságot, amit ismerek (ha nem jut sok eszembe, google a barátom), és kiválasztom belőle azt, ami szerintem elkélne a főszereplőmnek. Persze, ez így sokkal bonyolultabb, de jobb, mintha nem is lenne semmilyen tulajdonsága.

II. Szokások, félelmek, álmok:




Minden embernek vannak szokásai, jó és rossz egyaránt. Ezt is jó előre kidolgozni, mert ettől lesznek a szereplőid igazán létező, élő emberek. Lehet ez mondjuk a körömrágás, vagy bélyeggyűjtés, de lehet akár valami teljesen elképesztő is, mint például hogy hetente más stílusba öltözik a szereplő (egyszer volt egy ilyen karakterem, nem csak úgy hasra ütés szerűen találtam ki). A másik, amit még fontos megadnod, az az álmok vagy félelmek. Mint az előzőnél, ez is lehet valami teljesen átlagos, mondjuk kitűnőnek lenni év végén vagy a pókoktól való félelem. Ezeket szeretem kitalálni, mert szerintem nagyon érdekes, hogy más-más embereknek más-más céljuk és félelmeik vannak. És sokszor ez határozza meg a történet fő szálát. (Ha a szereplőd meg akarja valósítani az álmát, vagy legyőzni a félelmét.)

III. Minden egyéb:




Ide azok kerülnek, amiket nem tudtam sehova sem tenni. Ilyen például a vele született adottságok, például a hadarás vagy a dadogás, a folytonos pirulás és hasonlók. A különböző hobbik megadása, ami elég széles skálán mozog, ezt gyakran a történet menete közben egészítem ki. Például az elején nem határoztam meg semmilyen különleges hobbit, de az ötödik fejezetben úgy alakulnak a dolgok, hogy a lány sütit süt a barátjának, akkor mondhatom, hogy hoppá, ez nem is rossz hobbi. De ugyanakkor a süti sütés lehet egyfajta tehetség is. Hiszen minden ember ért valamihez, és ezt is jó előre megadni. Ez bármi lehet: sütés, főzés, gördeszkázás, festés, színészkedés vagy akár olyan egyszerű dolgok is, hogy valaki jó emberismerő. Apróság, de sokaknak nem adatik meg, ezáltal különleges dolog. Valamint még ide írhatjuk, hogy például milyen stílust képvisel, milyen zenéket hallgat, mi a kedvenc filmje, és még sorolhatnánk!


3. Külső váz!


IV. Külsőségek:




Ide tartozik a haj- és szemszín meghatározása, a testmagasság besaccolása, a testalkat megadása. Nagyon szeretem ezeket meghatározni, hiszen itt semmi sem szabhat határt. A hajszín lehet barnától a vörösen át a pinkig minden. Lassan a szemszín is lehet akármi, hiszen egy kontaktlencse mindent megold. Mostanában nagyon menő a magas, karcsú lányok, bár én szívesen olvasnék egy teltkarcsú vagy sportos alkatú lányról. A fiúknál pedig menő a kigyúrt kockahas és az elbűvölő mosoly. Pedig nekem jobban bejönnek a macsós férfiak, de hát ez már az én problémám, nem igaz?

V. Egyéb különlegességek:





A kinézetnél mindig elgondolkodik az ember, hogy mitől lehetne különlegessé tenné a szereplőket. Hát én nagy Kpop fan lévén a pasikat (néha a lányokat) ázsiaiaknak alkotom meg, de szoktam barna bőrű vagy amerikai őslakos (indián) szereplőt is tenni. De ha nem akarsz ennyire kitűnni, lehet az illető szeplős vagy egy szexi anyajegy a száj fölött (Erin Sanders például ezért nekem nagy kedvencem, kár, hogy blogot még nem láttam vele). Akárcsak egyel feljebb, itt is csak a képzelet szab határt, semmi más, törekedj az egyediségre!

4. Minek nevezzelek?




Szól Petőfi Sándor verse. Szerintem mindaddig ne adj nevet a szereplődnek, míg a fentieket meg nem tetted. Előtted van a szereplő képe, tudod milyen nemzetiségű, milyen természetű, így már a fejedben körvonalazódik is egy név. Egzotikus, egyedi, átlagos, mégis különleges. Bátran adjatok beceneveket is a szereplőtöknek, én személy szerint imádom a jól passzoló beceneveket. (Unbreakable című könyvben az egyik szereplőt Csuhásnak hívják. Van története és roppant egyedi, imádtam őt is és a nevét is.) Sokan szoktak panaszkodni, hogy ne a külső- és belső tulajdonságok alapján adjunk nevet a karaktereinknek, ami igaz is. De mi van, ha ez fordítva működik? Például a Dark Divine-ben a főszereplő lány neve Grace, mivel az édesapja pap. (Már meg nem mondom, mit jelentett a neve.) Azonban lehet olyan is, hogy az illető neve egyáltalán nem passzol a szereplőhöz. Például egy fiús lánynak valami igazán nőies nevet adunk, mint a Rosemary, vagy hasonló. Ne féljetek teljesen az átlagtól eltérő nevet adni karaktereitek.

5. Kapcsolatok!




Itt értem a családi kapcsolatokat (ha már itt járunk, ki lehet találni, milyen is legyen a család. Elvált szülők, vannak-e testvérei és még sorolhatnám.) Milyen a szereplő kapcsolata a barátaival, ismerőseivel, környezetével, szomszédjával, kiskutyával, a sarki zöldségessel. Akármi, ami fontos lehet a karakterünk kialakításánál. Ez változhat, vagy időközben kialakulhat, de a kezdésnél nyugodtan leírhatjuk, hogy eleinte hogy áll hozzá a környezetéhez.

6. Így nézek ki!




Amit mindenképp a végére hagyjatok, az a karakterképek. Ne válasszatok előre színész(nő)t, modellt, mert akkor már nagyon nehezen tudsz változtatni a személyiségén. Ha eléd kerül, mondjuk Miley Cyrus, nehezen tudsz elvonatkoztatni attól, milyen ő valójában, vagy ha látsz egy modellt rózsaszín hajjal, icipici toppal és miniszoknyával, nem hiszem, hogy belőle egy aranyos lánykát tudsz faragni, aki megmenti az állatokat és átsegíti az idős néniket az utcán. Nem lehetetlen! De lássuk be, a legtöbbünkben van előítélet, és ettől nehéz elvonatkoztatni.

7. Karakterfejlődés!




Ami nagyon fontos! Ahogy halad a történet, a karaktered változik. Ez lehet jó és rossz változás, rajtad áll, mivé alakítod. Azt viszont tartsd szem előtt, hogy ez egy lassú folyamat, nem két fejezet alatt kell egy szégyenlős kislányból olyan nőt faragni, aki kiáll az igazáért. Ha tudjátok mit szeretnétek a végén, lassan elhinthettek egy-két dolgot, ami utal arra, hogy a karakterünk lassan kezd megváltozni.

Olyanokat, mint a kor, nem, lakhely, munkahely, nem adtam meg, mivel szerintem így kezdjük kialakítani a szereplőt, ebben segíteni sem tudok.

Nos, ennyi lettem volna mára, remélem tudtam valakinek segíteni ebben!

7 megjegyzés:

  1. Hasznos bejegyzés volt. Köszönöm:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy hasznodra vált! Nagy örömmel tettem ^^

      Törlés
  2. Szia! Érdekes cikk. Én simán wordbe szoktam leírni az adatokat. A névvel kapcsolatban lennének ellenpéldáim, de ki mondta, hogy jól csinálom. :) Jó látni, hogy valaki ilyen komolyan és tudatosan épít fel egy történetet, mert ez alaphangon ad egy minőséget a munkájának. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kinek, hogy kényelmes én vagy wordbe írom, vagy excel táblázatba :)
      Hát ez csak ugye az én módszerem, de szívesen meghallgatom a te példáid is :)
      És nagyon hosszú és nem mindig kellemes munka, de megéri :)
      Köszönöm a véleményt :)

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem ez tényleg hasznos volt. Sokat segített! ^^

    VálaszTörlés