2015. december 28.

#71. Kritika - 24- Huszonnégy

Sziasztok!

Így az újranyitást követően egy kritikát hoztam, az alanyom pedig nem más volt, mint a Nina Laarksonen által írt 24 - Huszonnégy c. blog. 

Az aláfestő zene pedig... 

http://huszonnegy.blogspot.hu/


Első benyomás:
Túl lila. Tudom, Fradista vagyok, ez is benne van a pakliban, hogy leszólom, de nem csak ez vezényel, hanem az igazság. TÚL LILA.  Lila, lila és csak, hogy ne unatkozzunk, még egy kis lila. A bejegyzés sorára, ahogy ránéztem, elfogott az undor, bocsánat nem tudom jobb szóval illetni, hogy ezt tejóisten, hogyan fogja végigkövetni a szemem ezeket a duci sorokat, amik a laptopomat átívelik? Mindegy is, erre majd később jobban kitérek a designnál. 
A cím... 
Szeretem a huszonnégyes számot, hiszen Mr. Stilinski lacrosse mezszáma is ez, de azért címnek mégis hülyén hat, főleg így, hogy kétszer is ki van írva, esetleg ha valaki nem ismeri a számokat, akkor ott van betűvel, de ha ez pepitában van, akkor fölötte számmal is megjelenik a cím, halllleluja! Igen, tényleg egyedi, hogy egy számot választasz, oké, de címnek akkor is suta. Valószínűleg a huszonnégy diákra utal, akik kénytelenek sok-sok esztendőt végigszenvedni egy nyavalyás osztályteremben, méghozzá közösen. Nem tudom, hogy jutott ez eszedbe, vagy aludtál-e rá, és akkor ugrott be, nekem így szokott, esetleg valami más furcsaság adódott, hogy ezt választottad. Nem is tudom, hogy fejezzem ki magam. És ha tényleg ezt jelenti, amire gondolok, akkor elég átlátszó is. Pedig szerintem, az is a lényege egy címnek, hogy ne lássunk át rajta rögtön, az a jó cím, amin gondolkodnunk kell, mégis mire utalhat a szerző, amiért ezt adta neki. Ez lehet akár egy szereplő érzelme, csak ne lehessen az első pillanatban rámondani, hogy ezért. Na ezért adta ezt a címet neki az író. 
5/2

Fejléc:
Valljuk be, nem egy nagyon jó munka. Nem rossz, komolyan, ha én ilyet össze tudnék hozni, akár hajnalban is felébreszteném az egész házat, hogy megmutassam a remekművemet, amit összemachenoltam valahogy. Ezért is kérek meg másokat, hogy segítsenek nekem. De ez részlet kérdés. 
Bocsi Szimy, hogy most leszólom a munkád, de érts meg, ha valaki olyanokkal dolgozik együtt, akik eszméletlenül szerkesztenek, megszokja ezt a munkát, és hirtelen az lesz az etalon. 
Az alapja kicsit furcsa, mert a lány mögött kábé semmi sincs, pedig a többi dolog egész jól elhelyezkedik, a lánynál, ami talán az egyik legfontosabb, ott nincs semmi. Hirtelen megszűnnek a virágok, talán elnyeli őket a Föld? Az óra viszont tök jól rá lett téve, ahogy a 24-es is, csak az az egy gáz van vele, hogy látszik a fekete háttere a számnak, ami azért annyira nem szuper... 
Van egy textúra, ami az egészet körbefogja, de ez annyira nem mutat jól, hiszen az ilyen fejléceknél az lenne a lényeg, hogy elmosódjon a vége, és ne nagyon üssön el a háttértől. És az autóról is lehetett volna egy jobb képet választani, így nem nagyon lehet kivenni, mégis mi hol van. Legalábbis egy olyan embernek, aki egy fikarcnyit sem ért hozzájuk. Bocsi, lehet, hogy én vagyok béna, de nem látom a kocsi motorháztetejét, csak azt a nagy kereket, ami belerondít az egésznek az összképébe. 
5/1

Design:
Sima, letöltött sablon, amit a legtöbb blogger nem nagyon díjaz. Lehet, hogy neked nem sokat számít, mégis hogyan néz ki a blogod, de hidd el, mások szemében nagyon is sokat jelent! Mondhatod, hogy nem a külső határozza meg, milyen a történet, de mint ilyenkor mondani szoktam: A külső megfog, a belső megtart. 
Mint azt az elején is említettem, nem nagyon tetszett, hogy ilyen vastag a bejegyzés oszlopa, sokkal jobban szeret minden ember rövidebb sorokat olvasni egyszerre, mintsem hosszúakat, és lemegy a nap, mire végez vele. Ráadásul sokkal kisebbnek tűnnek a fejezetek, bár a mennyiség akár megegyező is lehet egy olyan oldallal, ahol többet is kell görgetned, mire a bejegyzés aljára érsz. Ezzel ellentétben, a modulsáv talán megfelelő vastagságú, bár ott a cím betűtípusának választhattál volna egy olyat, ami viszi a hosszú magánhangzókat, ha mindenképp ragaszkodsz a Rövid ismertető címhez, ha pedig nem, annyira nem gáz a típus, csak akkor gondolkodj olyan néven, amiben nincs hosszú ő,ű. pl. A történet. Ez történik. Vagy valamit! A menü teljesen el van csúszva, és így megbontja a szépségét a dolgoknak. Keményen balra húz, középre helyett. A Fejezetek pontban sokkal szebb lenne a dolog, ha tennék egy képet/gifet középre, és ezzel együtt az összes szöveget középre igazítod, esetleg én még Nagy-ra is szoktam állítani. De az csak én vagyok. 
A szereplős képeknél szerintem teljesen felesleges az a fénycsík mindegyiknél, csak eltorzítja az egészet, meg a képek közötti fehér csíkok is. Sőt, bőven elég egyetlen egy kép, és ráírni a nevét. pl -> (x) Még csak le se kell hozzá tölteni semmit, online PicMonkey-n meg lehet csinálni. Két percbe telik, de mégis szebb. (Ha érdekel, elmagyarázom, hogyan csináltam, tényleg nem nagy kunszt.) Sőt, a mellette lévő idézeteket lehetne középre igazítani, és az egészet a kép közepére enterezni, úgy is sokkal jobb lenne. 
A többi dolog okés. 
Pontosabban egy még nem stimmel. Mégpedig a kurzor. Oké, lehet, hogy cuki, tündi-bündi, meg miegymás, de akkor se illik ide, sőt inkább zavaró. Legeslegegyszerűbb, ha hagyod úgy, ahogy volt. 
Még itt megemlíteném akkor, bár ez inkább a bejegyzésekre vonatkozik. 
Kicsit sok a kép a főszereplőkről. Ha már nem teszed a fejlécen is közhírré, kit képzeltél el a fsz. lány szerepébe, akkor szerintem továbbra is tartogasd meglepetésnek továbbra is, és akit érdekel, akkor benéz a Szereplőkhöz. Próbálj meg valami hozzáköthető képet találni, amin mégsem látszik az ember arca, legjobb esetben pedig ne is embert tegyél rá. 
Tudom, gonosznak hangozhatok a leírtak alapján, és sajnálom, ha valami olyat mondtam, amivel megsértettelek, nem állt szándékomban, egyszerűen kérted a véleményem, nekem meg amúgy se áll szándékomban kertelni senkinek. 
Legjobb lenne egy új kinézettel meglepni az olvasókat, más színnel, mert ez a sok lila végén a sárga házba kerget majd. Lehet, hogy én vagyok ilyen finnyás, de szerintem blogon nem néz ki jól a lila, sehogy se vegyítve más színekkel. Talán a kéket tudnám így még ajánlani fehérrel, szürkével vagy feketével, de mindenképpen valami egyszerűt, hiszen a gimis élet is egyszerű, fogjuk rá, csak elefánt méretűre nagyítunk ilyenkor minden dolgot. 
Írj egy e-mailt Lexie-nek, vagy bárki másnak a csapatból, hidd el, gyönyörűbbé varázsolják, mint volt. 
5/2

Fülszöveg:
Nem rossz, sőt, tök jó! Van benne épp elég leírás ahhoz, hogy megismerhessük egy kicsit a történetet, nem csak kérdésekkel halmozol el, ami jó jel. A végén persze ez a három kérdés természetes, és jól veszi ki magát, nem úgy mint más helyeken. 
Nem tudok mit írni, nekem tetszik, ügyes!
5/5

Prológus:
Először is, az első részecske után nem kéne az a három csillag, egyszerűen folytasd, hogy nem kaptad meg a levet már három hónapja. És a második ilyen is teljesen felesleges, simán összeköthetnéd, hogy [...] ám előtte tartanak egy szülői értekezletet is, amit nem sokkal a sulikezdés elé helyeztek, és amiből minden osztálynak külön időpontja volt. 
Igazából ez egy sutácska részecske, mivel kábé csak a ***-ok jelzik, hogy ez már később van, el ne felejtsd! De még ilyenkor is teljesen felesleges lenne a csillag, egészen egyszerűen kihagysz egy sort, és lehetne úgy kezdeni, hogy A cipő sarka aprókat kopogott az iskola márványpadlóján, miközben anyával karöltve indultunk a tájékoztatóra.... 
Sőt, igazából az lenne a legegyszerűbb, ha az egész levél mizériát hagynád, és kiszednéd belőle, mert az elég klisé. Tudom, nálam is az van az Édes életen, de akkor még nem gondoltam rá, vagy akkor még nem volt klisé.  És a legjobb lenne, ha csak az aznapot írnád le, mikor megy a tájékoztatóra, hogy készül, talán ebbe belelehet építeni a leveles dolgot, hogy a tájékoztató ki van rakva a hűtőre, és eszébe jut, hogy kapta meg, és most ott áll, és készülődik arra a sulis dologra, és mennyire izgul Aztán a vége jó, hogy azt mutatod meg, amit lát az osztályteremben. Bár ezt inkább úgy kéne, mikor a szülők elmennek a szülőire, és a diákokat egy külön terembe terelik, ahol igazából megtörténik az első pillantás. És ekkor ráeszmél, hogy basszus, ő az egyetlen lány. 
Ha meg nem írod át, és hagyod a véleményem, akkor legalább a helyesírási hibákat szedd ki belőle, amit javaslok. 
pósta láda helyett postaláda
kiértesítettek - Van ilyen szó? Igazából még a főnévről sem hallottam, ezért utánanéztem, és igeformájában nem találtam, inkább használd benne a simán értesítettek szót, bár jobban teszed, ha itt is másikat keresel, ennek egy szinonimáját, mert a következő mondatban benne lesz a kiértesítési határidő. 
Egy, őszintén, rengeteg szóismétlés van benne, amit ki kéne küszöbölni minél hamarabb. 

"Nagynehezen kiválasztottam azt az iskolát és szakot, ahova menni szeretnék további utamra. Két iskolát jelöltem meg, egy szakközepet és egy gimnáziumot."

Ezt meg elírtad:
"Vörös Nikolett felvételt nyert a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola iskola magyar - német két tanítási nyelvű gépész tagozatára."

És végül szerintem az a kép nem kéne oda, főleg, hogy a forrás is nagy betűkkel virít rajta.
5/2

1. fecni:
Vagy én vagyok sügér, de úgy értettem az egészet, hogy ez gólyatábor. És ugye a gólyatáborba egyedül osztályonként szokás menni nem? És Niki egyedül van a sok fiú között, nem? Akkor mit keresnek a suli koliban a rengeteg lánnyal? Mivel a gólyatábor általában nem egy koleszban szokott lenni, hanem a tanárok elvisznek valami semleges helyre, ahol a diákok nem zavarnak senkit. 
Szóval ez egy kicsit zavaros. 
Továbbá megint szóismétlések tömkelegével. 

tanár nő --> tanárnő 
anyira --> annyira

A Fradistákat pedig díjazom! Hajrá, hajrá FTC! 

Bár lehetne ezen felül több leírás. Akár a vonatos részhez, akár a tanáros bemutatáshoz. Nem tudunk róluk semmit, még azt se, milyen színű hajuk van, csak ha benézünk a menüpontba, de ha nem szeretnénk? Ha elakarjuk képzelni? Asszociálunk egy Dávid nevű srácra, akit ismerünk, ugye? De ha én épp rühellem azt a srácot, és nem akarok rá gondolni? Ha az igazi Dávidnak, akire gondolok, neki barna haja van, a történetben pedig szőke, így el tudnék vonatkoztatni tőle, de anélkül nem tudok, hogy nem írod le!

2. fecni:
Bármilyen jó fej, kedves, vicces is a tanár, nem illik tegezni! Sehol, semmilyen körülmények között! A tanár, az tanár, ne tegezzük már! Itt Ádámra gondolok. 

szint felmérő --> szintfelmérő 

Most kevesebb, sőt, egyáltalán nem találtam szóismétlést. 

De az a gif nincs jó helyen, nem tartozik a történethez, és nem is ajánlom, hogy mozgóképet tegyél be a fejezetekhez, mert akkor az, legalábbis engem, sokszor zavar sőt mindig. 

Meg nem is tudom, de Ádám nekem túl közvetlen. Oké, lehet, hogy fiatal, de akkor se legyen ennyire jó fej, hiszen ilyen tanár nincs. 
Még mindig hiányoltam a leírásokat, például csak odabököd, hogy Noel meg Milán, de azt se tudjuk, kik azok. Osztály bohóca? Oké, de hogy néz ki? Nem sokat javul a helyzetem, ha egy cirkuszi dolgozót képzelek el, nagy piros orral, fehérre mázol arccal. 

3. fecni:

Elírtad Krisztián nevét már az első bekezdésben. 

Más nem nagyon volt. De itt már magázod a tanárt, ami okés.

4. fecni:

"Másnap reggel ismét hatkor óra, önszántunkból mászunk ki az ágyakból. "

fejet --> felejt
hétf --> hétfő

5. fecni:

Elírás nem volt benne, de a tanárok szokatlanul jófejek, és irreálisak. Én legalábbis ilyen emberekkel még nem találkoztam. 

Összességében:
Nem tudom, mit akarsz kihozni a történetből, hiszen egy tizenöt éves lányról van szó, aki kimondottan sok idejét tölti a tanárával, akiről még azt sem tudjuk, hány éves, sőt, ahhoz képest, hogy eddig csaknem főszereplő, a menüpontban sem kapott helyet. 
Elég egy furcsa történet, sok irreális dologgal, mint a tanárok viselkedése. 

Ha belegondolunk, akkor ebből nagyjából egy tök jó tanár-diák szerelmes történetet össze lehetne kovácsolni, de persze legyen egy főszereplő fiú is a tanár mellett, aki verseng a lányért. 
Szerintem kicsit nagy fába vágtad a fejszédet azzal, hogy 24 szereplőt próbálsz szerepeltetni, mert így nagyon keveset ismerhetünk meg jobban. Sőt, eddig néhány belső tulajdonságon kívül semmit sem tudunk róluk, ami engem kimondottan nagyon zavar. 

Eltelt már öt rész, és nem történt eddig semmi érdekes. 
Nem ismertünk meg semmilyen fiút, a tanár hecceli a diákokat, akik ezen röhögnek, megszólal egy szereplő, akiről nem tudunk semmit, és ez ismétlődik minden fejezetben. 

Ne vedd sértésnek, kérlek, mert szerintem fejlődtél már csak a prológus óta is, de a történet kicsit furcsa és semmilyen. 

Ha van erőd és energiád ahhoz, hogy ebből az alapszálból egy ilyesmi történetet gyúrj, de más végkimenetellel, több akcióval és kevesebb szereplővel, de ezeket jobban megismerteted, és a szívünkhöz növeszted, akkor garantáltan tolongani fognak a sztoridért!

Szóval, amennyiben úgy gondolod, hogy meg tudod csinálni, mert a tehetséged az íráshoz megvan, csak egy kis löket kell hozzá, hogy mire kell figyelned, akkor keress meg privátban, és segítek a történet bővítésében, újraírásában.

Ha nincs, akkor írd tovább, ahogy jónak látod, hisz ki vagyok én, hogy megmondjam, mit hogy csinálj, ugye?

De az eddigi történet: 5/3
Helyesírás: 5/3
Stílus: 5/5 
Van tehetséged hozzá, mint mondtam, csak egy pár dologra még oda kéne figyelni.

Ne haragudj, ha megbántottalak, nem állt szándékomban, de te kértél őszinte kritikát, amit most megadtam.

Azért kérlek, mondd el nekem is, hogy döntöttél! Akár itt, a véleményeddel együtt, akár privátban.

2 megjegyzés:

 1. Drága Barby!

  Nem bántottál meg, sőt, nagyon örültem neki! Kaptam már egy pár kritikát, ez is nagyon tetszett és más volt.
  Igen, tudom, hogy a lila az a lila majmok színe, amit a Fradisták ki nem állhatnak. :D Lassan már én is Fradista leszek, szinte ebben a suliban muszáj. :D
  Élni fogok a design átalakítás ötletével, tudom, hogy Lexie csodás munkát végez.
  Nálunk a gólyatábor olyan volt, hogy az egész 9. évfolyam együtt volt a koleszban elszállásolva, így kerültem a lányokkal egy szobába, napközben volt csak mindenki a saját osztályával és tanárjaival.
  Ádám tényleg fura figura, de tényleg ilyen közvetlen is. Imádja heccelni a diákokat, szeret beszólogatni, ilyen karakter tényleg kevés van.
  Viszont szeretném kérni a segítséged, privátban meg is kereslek, nagyon szépen köszönöm, hogy felajánlottad!

  Mégegyszer köszönöm a kritikát és a segítséged!

  | Nina L.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor örülök, hogy nem bántottalak meg :) Rendben, várom a leveled! :)

   Törlés