2015. június 7.

#50. Kritika ~ Everything I Didn't Say

Sziasztok!
Egy újabb kritikával érkeztem nektek. Remélem jól sikerült mindenkinek az év végi bizonyítvány!
Az írónak: bocsánat, hogy csak mostanra tudtam csak megírni, de sajnos nekem is iskola volt. Nem akarlak egyetlen szavammal se megbántani és minden szavam csak tanácsként íródott. 
Jó olvasást! 
http://www.everythingididntsay-harrystyles.blogspot.hu/
író: Gáspár Laura

Kinézet
 Fejléc:
 Hát igazából, mikor ránéztem vegyes érzelmeket váltott ki belőlem.
 A fejléc háttere nem csak pár képből áll, hanem több kép normálisan és szépen össze van mosva. Viszont jobb oldalon azt a két fehér téglalapot nem értem, miért van ott. Nem illik az összhatásba. A baloldal pedig akármilyen szépen is van kidolgozva, akkor is üres hatást kelt a fehér folt miatt, ami a lány mellett található. Nem mondom, hogy így nem néz ki jól, de ha bele lenne mosva oda egy kép, az én véleményem szerint sokkal jobban nézne ki. Fent a bal felső sarokban van szöveg téve, de nem értem miért. Semmi értelmét nem látom neki, hogy ott legyen, mert szinte képtelenség összefüggést találni köztük. Javaslom, hogy azt tüntesd el onnan, mert semmi pluszt nem tesz hozzá a fejléc hátteréhez.
 A szereplőknél a lány vállánál egy fekete csík húzódik, ami nyakánál és egy kicsit a mellkasánál is látszódik, ha nem tévedek radírozási hiba, ami azért elég alapvető és súlyos hiba. A lány nagyon rá van csúszva Harryre, ami zavarja a szememet. Jobb lett volna úgy megoldani, hogy a lány van előtérben Harry pedig kicsit elmosva és akkor nem lennének egymáson. De ízlések és pofonok.
 A cím színe tetszik, hiszen olvasható és nagyon jól passzol a fejléchez. A betűtípus szép és olvasható is. A szöveg elhelyezése jó, mert így a szereplők alatti ürességet kicsit tompítja. Bár azt nem igazán értem, hogy az „Everything” miért van aláhúzva egy fehér vonallal, lényegtelen oda.
 Összességében: Első ránézésre szép, de ha jobban megvizsgálom, akkor felfedezhetők benne apróbb és súlyosabb hibák is, amiket mindenképp jó lenne kijavítani.
 5/4
Design:
 Ránézek és egyből meg tudom állapítani, hogy Devinart-ról letöltött sablon adja meg az alapot. A háttér szín, a sablonnak a színe és a fejléc színe szépen harmonizál egymással. Az viszont nem értem, hogy a történet résznél a szöveg miért van úgy, hogy a történet szürkés-fehér betűszínnel, a fölötte lévő valami szöveg, aminek nem tudom, hogy van e köze a részhez, de nem látok köztük sok összefüggést, szürke színnel van írva, a bevezető szöveg meg rózsaszínnel. Ez szerinted így szép? Ilyet őszintén még nem láttam, de elmondhatom neked, hogy nagyon nem jött be. Szerintem dönts egy szín mellett és azzal írj mindent, mert ez így ronda! A szöveg betűtípusával nincs bajom. Összességében: A háttérszínek szépen összepasszolnak, na de a szöveg változatos színein sürgősen változtass!
 5/4
Modulok: 
Az első modul az „Információ” nevet viseli. Minden szükséges adat megvan benne, viszont az elhelyezése nem jó. Az információknak egy menüpontban kell lennie, vagy a modulsor közepén.
 A következő az ajánló, ami tulajdonképpen egy fülszöveg, ezért sokkal találóbb lett volna neki ez a név. Ennek kellene legfelül lennie, hiszen gondolj bele, ha valaki megnyitja a blogodat szívesebben olvassa el a fülszöveget, mint nézegesse az információkat, ezért ajánlom, hogy ezt tedd legfelülre.
A következő az oldalmegjelenítések száma, aminek sokkal lejjebb kellene lennie, hiszen ez nem annyira lényeges.
 A következő szavazó modul, aminek feljebb kell lennie, ha azt akarod, hogy szavazzanak.
 A következő modul a menü. Ennek a második vagy a harmadik helyen kellene lennie, hiszen ez agy nagyon fontos modul. Ha ráviszem, a kurzort világos szürke hátteret kap az eddig lila menüpont háttere. Ha rákattintok, szépen megnyílnak, viszont azt nem értem, hogy miért nincs „Főoldal” c. menüpont! Ez az egyik legalapvetőbb dolog a menüben, szóval sürgősen tedd be te is a menübe! A cseréket egy külön modulba tedd a modulsor legaljára.
 A következő a chat. Az üzenet színe olvashatóm viszont a feladó neve nehezen kivehető, csak akkor lehet tisztán elolvasni, ha rávisszük a kurzort. Úgy kellene megoldani, hogy ha nem viszem rá a kurzort, akkor is látható legyen, és ha ráviszem a kurzort, akkor is. Feljebb kell tenni, a menü alá, mert elég fontos modul!
A következő modul az egy bloglista, amin a kedvenceid szerepelnek. Igazából ez felesleges. Szerintem senki nem kíváncsi arra, hogy mik a kedvenc blogjaid!
A soron következő a rendszeres olvasók modul. Nagyon lent van! Ennek is körülbelül középtájon kell lennie a modulsorban.
A legutolsó modul pedig az elérhetőségek nevet viseli. Ennek is sokkal feljebb kellene lenni, mivel ha valaki el akar érni, akkor valószínű, hogy nem a modulsor legalján fogja keresni, hanem a menüben, vagy sokkal feljebb a modulsorban.
Összességében: Minden szükséges modulod megvan, de a modulsávod sorrendje NAGYON nem jó! A fentebb említett tanácsaimat megfogadva ezen javíthatsz.
5/2

Történet
Fülszöveg:
Oké, hogy nem a fülszöveg nevet viseli, hanem azt, hogy ajánló, de ez még annak is szörnyű. Komolyan mondom, hurutom van attól, ha egy prológust vagy egy első részt, jelen esetben egy ajánlót azzal kezdenek, hogy xy-nak hívnak, és tizenhét éves vagyok és bla,bla,bla… Egy ajánló – vagy fülszöveg – arra szolgál, hogy felkeltse az olvasó érdeklődését a történeted iránt. Ez inkább elrettenti, mintsem felcsigázza az olvasók érdeklődését! Azért, hogy értsd mit akarok ezzel mondani itt egy példa:
Megane Lewis vagyok, 17 éves. Barátaim nincsenek. A családomat nem érdeklem igazán. Édesanyám meghalt, édesapám azóta depressziós. – ezt írtad te.
Megane Lewis tizenhét éves, magányos lány. Édesanyját elvesztette, ennek okán apja az italba menekült még inkább magára hagyva őt. – ezt írtam én.
 A lényeg, hogy próbálj meg minél több információt elrejteni egy rövid, választékosan megfogalmazott ajánlóba – vagy fülszövegbe -, de nem kell az egész történetet beleírni, csupán csak nagyvonalakba a lényeget. Másodszor, ha eldöntötted, hogy E/1-ba írsz, akkor ne E/3-ban fejezd be! Remélem érhető voltam.
Összességében: Írd újra az ajánlót a fenti tanácsaimat megfogadva!
5/1
A történet ötlete: 
Fogadni merek rá egy prológus elolvasása után, hogy mi lesz. A lány valamilyen úton találkozik Harryvel, egymásba szeretnek, összejönnek, a kapcsolatuk közben féltékenységi rohamok, viták, majd végül vagy elmegy a csaj terhesen, vagy boldogan élnek, amíg… Ha nem így van, elnézésedet kérem, de a megszokott Harry Styles fanfictionoknak ez szokott lenni, vagy más hasonló verzió. Egy közös azonban mindegyikben van, ami nem más, mint az, hogy SABLONOS. Semmi egyediség nincs benne és már annyira lejárt lemez, hogy azt meg sem lehet fogalmazni. Semmi egyediség nincs bennük, ahogy a tiédben sem.
Összességében: A történet ötlete már nagyon sablonos!
5/0
Prológus: 
Először is azt szeretném tisztázni veled, hogy a prológus fogalma mit jelent. A prológus olyan bevezető, amely egy múltbeli eseményt dolgoz, fel az utána lévő első fejezet pedig hónapokkal előrébb kell, hogy játszódjon az időben!
 Nálad viszont a prológus majd nem megegyezik a fülszöveg szövegével! Másodszor nagyon rövid lett és a tartalma csupa olyan dolog, amit a történetben bele lehet szövögetni a maga idejében. Hiszen itt csak felsoroltál egy csomó tulajdonságát a lány az életéről, már csak a kötőjel hiányzik előlük. Sajnálom, de erről többet és jobbat nem tudok mondani.
Összességében: Vagy fogalmazd át úgy, hogy a prológus „szabályának” megfeleljen, vagy töröld ki, mert egy ilyen prológusnak nem nevezhető valami feleslegesen untatja az blogodra látogatókat.
5/0
Első fejezet: 
Egy nem várt csavart raktál bele, van egy srác is a képben. Éljen, még több értelmetlen dráma lesz a végén!
 Na, először is egy fejezetnek maximum négy oldalasnak kell lennie. De a te blog így ránézésre, fáradtan azt tudom mondani, hogy két oldalas az első fejezet, na, jó maximum három. Te szeretsz olyan történetet olvasni, amiben a részeket elkezded olvasni és mire belemelegednél az olvasás látod, hogy már vége is? Én nem szeretek ilyet olvasni!
A fejezet tartalmával kapcsolatban, hogy a fészkes fenébe kerül a lány mögé Eric, mikor elméletileg – nem biztos, mert utaltál rá – egyedül van a házban? Ráadásul, ha neked a semmiből valakinek a keze ráfonódna a testedre, akkor csendesen megfordulnál és mosolyogva a szemébe néznél? Nem hiszem! Magamból kiindulva, visítanék, és minél messzebbre menekülnék el az illetőtől, mert nem tudom kicsoda. Szóval ez itt nagyon zavaros!
 Másodszor, szerintem a lányok fantáziáján kívül nem létezik olyan srác, aki átvállalja szívesen a főzést azután, hogy a barátnője felajánlotta, hogy készít vacsorát. Ha létezik ilyen fiú, akkor azt azonnali hatállyal pszichológushoz kell vinni!
 A szereplőkről már itt látszik, hogy nincs semmilyen egyéniségük és ez legjobban a párbeszédeknél derül ki. Szinte ki lehet gondolni, hogy mit fog mondani az adott szereplő, hiszen inkább hasonlítanak egy bábura, mint egy képzeletben élő karakterre.
Összességében: Sablonos és zavaros cselekményszál, és előre megjósolhatóan személyiség nélküli karakterek!
 5/0
Az utolsó fent lévő fejezet, alias, tizenhatodik fejezet: 
A rész hossza még mindig rövid, itt is elmondom, hogy próbálj minél hosszabb részt írni, amennyit ki tudsz hozni magadból! Viszont látszik, hogy sokat fejlődtél! Nem mondom, hogy már nincs hová csiszolódnod, mert ez nem igaz, de már nem azon a szintem állsz, mint amikor elkezdted a blogot írni. A cselekményszál érhetőbb, mint az első fejezetnél volt.
 Összességében: Nagyon sokat fejlődtél, és ha kitartóan gyakorolsz, akkor még jobb leszel!
5/2
Helyesírás/Fogalmazás: 
A történet elején észre vettem elütéseket és rosszul leírt szavakat. Ezekre úgy figyelhetsz oda, hogy a Wordben írod a részt, vagy bemásolod oda és hibajavítóval ellenőrzöd.
A fogalmazásod viszont több kívánni valót hagy maga után. Nagyon kevés leírást használsz, csak darálod a cselekményszálat, amit valljuk be nem nagy élmény olvasni. Javaslom, hogy először képzeld magad elé a tájat és azt írd le azt, majd a helyszínt írd le és a szereplőket, mindezt választékos fogalmazással. Viszont, ahogy észrevettem, hogy nem valami bő a szókincsed. Ezt azzal tudod kijavítani, hogy sokat olvasol és írsz, hiszen az is fejleszti a szókincset. Végül pedig azt vettem észre, hogy a történet elején tőmondatokat használtál, de a tizenhatodik résznél észrevettem, hogy már hosszabb mondatokat használsz. Ez maradjon is így, mert a hosszabb mondatokat jobb olvasni, mint a tőmondatokat!
Összességében: A történet eleje óta fejlődött a fogalmazásod és a helyesírásod is. De a helyesírás korrigálásához használd a Wordöt, a fogalmazásod javítása képen olvass nagyon- nagyon sokat és írj, mert javítja a szókincsed.
5/2

Remélem egyetlen szavammal sem bántottalak meg, nem állt szándékomban! További jó blogolást!
                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése