2015. március 22.

#39. Kritika - Better Than Words

 
Better Than Words
Fejléc:
A fejléc első ránézésre túlságosan szürkének tűnt számomra - egyetlen más, feltűnőbb árnyalat sem szerepel rajta. Az alapja szép, azonban a banda és Niall elhalványított képe valahogy nem illik a fejléchez. Az elrendezés, és egyáltalán az egyes képek ráillesztésének megoldása sem a legjobb, emiatt (számomra) egyáltalán nem tűnik rendezettnek. A cím betűtípusa tetszik talán a legjobban, azonban a fekete szín miatt majdnem teljesen beleolvad a szürkés környezetébe. Összességében véve a munka nem rossz, azonban ha mégis tökéletes fejlécet szeretnél látni a blogon, kérd egy hozzáértő segítségét!
10/4
Design:
Hasonló a véleményem a designról, mint a fejlécről. Alapjában véve nem probléma, ha egy blog fekete-fehér, itt azonban maga a megvalósítás hibás. A pöttyös külső háttér egyáltalán nem illik az oldal többi eleméhez, ezt érdemes lenne lecserélni egy egyszerű színre vagy textúrára. Ezek után már a sablonnál megakadtam, ugyanis ez a fentről kék átmenetes háttér a fejléc mögött pláne nem passzol az összképbe. A bejegyzések kinézetével kapcsolatban is felmerült pár kivetnivaló. A betűméretet én pont megfelelőnek találom, azonban a modulsávban lévő chat hatalmas betűtípusa miatt inkább arra terelődik a figyelem, ezt fontos lenne korrigálni. A bejegyzések címe maradhat ez a díszesebb, nem feltűnő típus, viszont a dátum és a modulcímek kinézetét mindenképp cseréld le. Ez a (talán Arial?) betűtípus túlságosan egyszerű és egyáltalán nem is kelti fel az oldalra látogatók figyelmét. A menüsor kinézete véleményem szerint szintén túl egyszerű - ez a fajta menüstílus nagyon sok helyen felbukkan, éppen ezért vált már agyonhasználttá. A modulok sorrendjén is változtatnék, valahogy így: információk - menü - olvasók - chat - majd a többi modul. A látogatottság fellendítése érdekében egyébként érdemes lenne több blogon is cserét kérned, és egy Cserék modullal bővítened az oldalsávot.
Összességében csak azt tudom mondani, mint feljebb a fejléc értékelésénél - a design nem botrányos, mégis ha nem vagy benne biztos, hogy egyedül javítani tudsz rajta, kérj segítséget!
10/3
Történet:
Mint ahogy azt a fejlécen is olvashattam, egy One Direction fanfictionnel van dolgom. Nem álltam hozzá túlságosan kritikus szemmel, azonban több történetbeli hibát is találtam, amiket igyekszem egytől egyig elmagyarázni.
Tehát, történetünk egy koncerten kezdődik, nyilván a 1D áll a színpadon. Valaki a főhősünk szemébe néz, kilétét azonban homály fedi, egészen addig, amíg elképesztően romantikus módon a dal végén minden barátnő fellép a színpadra - ekkor derül ki, hogy Caroline Niallhez tartozik. Ez a szerelmes dalolós jelenet számomra egyáltalán nem úgy jött át, mint egy romantikus pillanat, ugyanis elég szájbarágósan írtad le az eseményeket. Minden egyes mondatnál biztosra mentél, hogy az olvasó egészen biztosan felfogja, melyik lány kihez tartozik, és éppen kiről van szó, azonban ezt jobban is meg lehetett volna oldani. A leírások hiánya már az első pár bekezdésben is érezhető volt, szinte minden az olvasó fantáziájára van bízva - ez viszont egyáltalán nem jó. Van a két véglet: ez és a jellemzésekkel, meg leírásokal teletömött történet. Egyik sem jó. Valahogyan meg kell találni az arany középutat, ahol éppen csak annyi külső, belső jellemzést adsz egy adott szereplőről, amennyi szükséges - ebbe pedig beletartozik a főszereplő érzéseinek leírása is. Ez a másik nagy hiba a cselekményben. Minden eseményt pontosan leírtál, azonban végig fogalmam sem volt róla, vajon mi jár Caroline fejében, vagy éppen miért gördült le egy könnycsepp az arcán. Ez hatalmas hiányosság, és mielőbb pótolni kellene. E téren sajnos később sem vált jobbá a helyzet - mindkét fejezet alatt azon rágódtam, mégis miért nem tudom magam elé képzelni a szereplők reakcióit, párbeszédeit.
Aztán ott vannak a múltba visszatekintős jelenetek. Maga az elképzelés nagyon is ötletes, hogy Caroline múltjával fokozatosan, a történet közben ismerteted meg az olvasót, azonban a kivitelezése nem mindig jó. Néha túlságosan hirtelen váltasz át visszaemlékezésbe, és ha ezek a részek nem dőlt betűvel lennének szedve, talán észre sem venném, hogy már nem a jelenben vagyunk. A cselekményben itt is találtam pár dolgot, amihez még mindig értetlenül állok hozzá - a feljebb említett érzelmek hiányát. Persze néha kénytelen vagy leírni, éppen mit érez a főszereplő, azonban a családja halálakor is mintha teljesen ki lennének zárva az olvasók a gondolataiból, és csak elképzelni tudják, most mi is járhat a fejében.
Nagyon sokszor ugrálsz az időben - két értelemben is. Először is azt értem ez alatt, hogy rengeteg a *5 évvel később*, meg *2 nappal korábban* ugrás, ami megzavarja az aolvasót. Rendezetlenül követik egymást az események, és az újabb és újabb szereplők - akik a leírások hiánya miatt szinte teljesen egyformák. Caroline barátnőjének, Lisának a hirtelen feltűnése is elég hanyag módon lett felvezetve, miszerint egy fél mondatban leírtad, lényegében mit is kell tudni róla, és ennyi, Lisát többet nem is láttuk. A további események szintén nagyon kezdetlegesen lettek felvezetve az olvasók számára, ugyanis az olyan tőmondatokon kívül, mint a "felmentünk a gépre, az felszállt" abszolút semmit nem tudunk meg az ott zajló párbeszédekről, az utazás körülményeiről, satöbbi. A történetet tehát hiányosnak, és befejezetlennek érzem, ezért is gondolom úgy, hogy érdemes lenne bele-belejavítani, esetleg átírni.
10/4
Helyesírás:
A történetről alkotott véleményem mellett elég meglepő volt számomra a helyesírásod. Alapvetően tisztában vagy a legfontosabbnak számító helyesírási szabályokkal, azonban itt is találtam nem kevés hiányosságot. Kezdve a párbeszédekkel. Tehát, az adott szereplő mondanivalója és az utána következő kötőjel után csak kivételes esetekben tehetünk pontot, ebben a mondatban viszont: "- Ez a Mi dalunk. - mondtam magamban..." NEM szabad! A vesszőket általában jó helyre teszed ki, azonban sokszor nincs ott, ahol kellene, vagy esetleg rossz helyen van. Ezenkívül hasznos lehet tudni az olyanokat, mint egy történetben az évszámokon kívül minden számot betűkkel írunk le, minden írásjel után szóköz következik, vagy a mondatvégi írásjelekből sosem írunk kettőt, mindig egyet vagy hármat.
5/3
Írásmód:
Feljebb már említettem is, de az írásmódodban a legnagyobb hiba, hogy csak túl rövid, szinte tőmondatokat használsz. A másik az időben való ugrálás. Ennek az első jelentését már leírtam, a másodikat pedig szeretném még egy kicsit kifejteni. Tehát, sokszor előfordul, hogy bár folyamatosan múlt időben írsz, bele-belekerül a szövegbe egy-egy jelen idejű mondat. Erre mindig nagyon figyelj, óriási hiba! A fogalmazásmódod egészen jó, azonban szintén többször előfordul a szövegben szóismétlés.
5/3
Íráskép:
Az írásképed első ránézésre rendezetlennek tűnt - sokkal letisztultabbnak hatna, hogyha sorkizártra állítanál minden bejegyzést. Ezenkívül a tagolásod is zavaros - bár lehet, hogy ez csak a balra igazított szöveg miatt tűnik így -, sokszor új bekezdést kezdesz, amikor még nem szükséges, ezzel feleslegesen sok kisebb egységet hozol létre. Mindenesetre mind kinézetben, mind tartalmilag érdemes pár átolvasással belejavítani a bejegyzésekbe.
5/2
Összesen: 45/19

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése