2015. február 20.

#29. Kritika - Between heaven and hell

Sziasztok! Ma egy kritikával érkeztem, ezúttal Hope Tommson Between heaven and hell című blogjáról. A blog linkjét lejjebb megtaláljátok! :)
Between heaven and hell
Fejléc:
Mivel a fejléc az én munkám, nem fogalmaznék meg róla hosszabb véleményt, csak annyit, amennyi az egyéb designhoz is kapcsolódik. Az itt megjelenő vöröses színeket sehol sem látom viszont, ami miatt kicsit kilóg a fejléc az összképből, de ezt lejjebb úgyis részletezem.
 
10/ -
 
Design:
 
Sajnos rengeteg hibát találtam a designban, ezért előre leszögezem, hogy mindent csak tanács jeleggel írok, nincs szándékomban semmi sértőt közölni. Akkor kezdem is a legelején...
A blog színei csak szürkék. Ha a fejlécen ott van az a vörös árnyalat, máshol is visszaköszönhetne, így borzasztóan egysíkú, unalmas a kinézet. A külső háttér helyén is jobban mutatna egy kevésbé díszes textúra, vagy egy sima vörös árnyalat. A következő dolog, ami majd' kibökte a szemem, hogy túl szélesre van állítva az egész blog mérete. Azt sem tudom, hirtelen hova kapjam a fejem, annyira nagyok a méretarányok - konkrétan az egész méretét lehetne valamivel kisebbre állítani. A bejegyzések jobban mutatnának talpas betűtípussal, és arra is nagyon figyelj, hogy minden rész ugyanakkora és ugyanolyan fajta típussal íródjon! A moduloknál elkéne egy bővebb menüsor, egy chat, valamint több információs blokk, ami a blogról szól. Nagyon hiányos, nagyon rendezetlen, és nem szép. Azt ajánlom, mindenképp kérj segítséget design ügyben, megéri hosszabb időt is várni egy jobb kinézetre.

10/2

Történet:

A prológus rettenetesen rövid, és azon kívül, hogy egy nagyon alap helyzetet vázol fel, semmi információt nem szolgáltat - pedig épp ez lenne a prológus feladata. Nem tudunk meg belőle jóformán semmit a főszereplő lányról, épp ezért az első fejezetben leírt alap információknak mind-mind a prológushoz kellene tartoznia. A részek hossza pedig úgy általában véve is csekély, legalábbis én annak találtam. A második fejezetben szintén összezavaradova éreztem magam, ugyanis az előző rész titokzatossága itt sem ért véget, és arról a bizonyos férfiúról - azon kívül, hogy vámpír, és hogy kék a szeme - szintén semmit nem tudtam meg. Nagyon hirtelen történt ez az egész elrablásos, fogvatartós dolog, és amellett, hogy - a témától elvonatkoztatva - teljesen abszurdnak tűnik minden, ráadásként még érthetetlen és zavaros is. Az alap ötletet teljesen jónak tartom, azonban már a történet elején elvesztettem a fonalat, és így nem sok mindent tudok kezdeni vele. Kezdődik tehát azzal, hogy bár még a főszereplő és a különleges vámpír nevét sem tudjuk, már hatalmas szerelem, és össze is jöttek - ez egy tökéletes példa az előbb említett óriási hibára. Sajnos a folytatásról sem tudok többet mondani; rengetegszer összekuszálódnak a szálak, és bár a szép fogalmazásmód lendít a dolgon, emiatt a kuszaság miatt nem annyira élvezhető az olvasása, mint amilyen egyébként lehetne. Érdemes lenne újra elolvasni az összes részt, helyenként bele-belejavítani - vagy végső esetben egy másik (nem laikus) személyt megkérni, hogy segítsen a helyrehozatalban.
Azonban hogy ne csak negatívumokat említsek, még egyszer megjegyezném, hogy igazán egyedi és érdekes ötletnek tartom az alapot - mindenképp érdemes lenne kicsivel több időt fordítani a fent említett hiányosságok pótlására.

10/6

Helyesírás:

Bár meglepő lehet az eddigiek után, de első ránézésre egészen meg voltam elégedve a helyesírással. A szóközöket, vesszőket, mondatvégi írásjeleket - majdnem mindig - helyesen használod, azonban muszáj megemlítenem pár hibát. A párbeszédeknél nagyon figyelj arra, hogy az adott szereplő mondanivalója után, és az utána következő kötőjel előtt SOHA nem szerepelhet pont! A mondatok végén egy, legfeljebb három írásjel szerepelhet, nem használatos sem négy pont, sem négy kérdőjel! Néhány alapvető szót is helytelenül írsz le - minden szó helyesírásának érdemes utánanézni, amiben nem vagy száz százalékig biztos. Végül pedig ügyelj rá, hogy egy számot a szövegen belül - az évszámokon kívül persze - mindig betűvel írunk le, és sosem számokkal!

5/3

Írásmód:

Már fentebb is említettem, hogy tetszik a fogalmazásmódod - szép kifejezéseket, szófordulatokat használsz, általában ráadásul helyesen is. Azonban sokszor összefutottam olvasás közben egy-egy -talán véletlenül - értelmetlenné vált, túlcifrázott, vagy éppenséggel túlságosan leegyszerűsített mondattal. Sajnos itt sem tudok mást ajánlani, mint hogy mindig alaposan olvasd át a fejezetek szövegét közzététel előtt, és bizonyosodj meg róla, hogy nem hagytál benne egy zavaros vagy hibás mondatot sem. A túl rövid tőmondatokat megtoldhatod egy-két jelzővel, a túlságosan kacifántos kifejezéseket pedig kicsit lekerekítheted - a lényeg, hogy az egésznek összefüggőnek, és az olvasók számára jól érthetőnek kell lennie.

5/3

Íráskép:

A tagolás nagyjából rendben van, viszont a párbeszédeknél néha hiányoltam egy-egy entert, ami kicsit szellősebbé, jól átláthatóbbá tette volna az egészet. A szókizárt forma miatt letisztult, rendezett az összhatás, így ezzel nincs is semmi gond. Azt hiszem, itt pár apróbb és a fent említett hibán kívül semmi javítanivaló nincs.

5/4

Összesen: 35/18

1 megjegyzés:

  1. Kedves Rose! Mivel a kritikát sajnos csak most találtam meg, most volt alkalmam elolvasni is. Először is köszönöm, hogy időt szántál a blogomra és megírtad a kritikát.
    Másodszor pedig igyekszem megfogadni tanácsaidat!
    Hope

    VálaszTörlés