2014. december 16.

#6 Kritika - I'm Goddnes

Hello!

Nos, meghoztam az első kritikát, ami elég sok időmbe telt, hiszen nem két soros.
S.B. Hawk blogjáról, az I'm Goddes-ről hoztam kritikát (remélem nem baj, hogy én kaptam ^^)

Ui.: Az új fejezet elolvasása előtt született a kritika, így ha abban változás történt, akkor szólj nyugodtan!


Fejléc: Az a helyzet, hogy személy szerint én imádom Sophie S. munkáit. Szép és kidolgozott, megvan a maga hangulata és stílusa. A fejlécen szereplő lány nagyon szép és kifejezetten tetszik, hogy nem látszik tisztán az arca. A felirat jól passzol a történethez, hiszen a stílusa engem a Herkules című mesére emlékeztet, ami ugyebár tele van istenekkel/istennőkkel. Nem szeretem az angol című blogokat, de őszintén szólva, magyarul elég hülyén hangzik, így jobb is így. Valamint tetszenek ezek a kék, tekergőző vonalak, nagyon hangulatossá teszik az összképet. Egyetlen dolog zavar, az pedig a sas. Valahogy nem passzol a fejlécre és szegénykém elég furcsa fejet vág. A történetbéli szerepe sem tiszta, de remélem a későbbiekben ez megváltozik.

10/9

Design: A vicces az, hogy az egyik blogomon ugyanez a design sablon van. Nekem sokakkal ellentétben nincs bajom a Deviantartos sablonnal, amíg az nem lesz tömegcikk. A modulok sörrendjét én a helyedben megváltoztatnám: The story, Pages, Infromations, Write me!, Assassins, Visitort, Section, Visszaszámláló, Join the group, Exchanges és végül The writers. Nem muszáj ez a sorrend, de a helyedben az információkat feljebb, az írókat pedig lejjebb pakolnám (ha valaki meg akar keresni, lent is megtalál). Őszintén szólva nem szeretem az angol modulcímeket, de a tiéd annyira nem zavaró, tekintve, hogy a címed is angol. Ami a visszaszámlálót illeti, nagyon jópofa, csak kicsit szúrja a szemem, kicsit lentebb pakolnám, mert ahogy olvasom a történetet, folyton odavonzza a szemem. Amit viszont mindenképp megváltoztatnék, az a menü alatti Prológus menüpont. Nem baj, ha külön van (bár ha nem kritikát írnék, nem is figyeltem volna, telefonról nem szoktam megnézni a menüpontokat), de én mindképp csinálnék egy fejezetek menüpontot. Most még nem baj, ha nincs, mert kevés fejezet van fenn, de a későbbiekben bizony szükség lesz rá. (Még valami: A modulok végén van két kék sáv. Ez gondolom nem a te hibád, de javíttasd ki!)

10/8

Összhatás: A kinézet egészét tekintve nagyon szép. A fejléc passzol a designhoz, a történet sorkizárt (ezt nagyon értékelem), minden ízléses. Nincs teletűzdelve képekkel, valamint minden jól olvasható. Egy valami zavar. Én a történetet telefonon olvastam, ahol fekete alapon fehér betűk vannak (ami furcsa, mert ugyebár nekem ugyanez a sablon van, és ott fehér alapon, feketék a betűk), és kiégett a retinám. Tudom, ez nem a te hibád, és lehet nem is tudtál róla, ezért nem vonok le pontot. Azonban szerintem próbálj keresni valakit, aki tudja, hogy lehet ezt megváltoztatni, mert azok, akik mobilról akarnak olvasni, nem fogják ezt díjazni.

5/5

Alapötlet: Csak hogy leszögezzük, nem vagyok nagy fanfiction rajongó, valahogy nem az én műfajom, szerintem sokkal egyedibbet lehet alkotni saját történetben. Azonban neked szerencséd van, a Marvel világa elég tág ahhoz, hogy igazán egyedit tudj alkotni. És ezt te szépen ki is használtad. A második fejezetben a lány múltjáról minden kiderült, és el kell, hogy mondjam, nagyon tetszik, hogy Loki és Thor testvérévé raktad be. Igazán egyedi, és a Marvel filmek közül nekem az ő filmjei tetszettek a legjobban. Külön jó pont, hogy olyan valaki a társa, aki nem kapott eddig túl nagy hangsúlyt (úgy értem, nincs külön filmje).

15/15

Megvalósítás: Az alapötletet imádtam, azonban a megvalósítás kicsit döcögősen indult. Értem én, hogy az első fejezetben a fickó gonosz (nem bírtam megjegyezni a nevét és lusta vagyok visszakeresni xD), de a S.H.I.E.L.D.-nek nincs ezekre külön börtöne? Miért kellett megölni? Valamint ő ember, nem? Akkor még nem is mondhatjuk azt, hogy kitörne szupererővel a börtönből. Szóval szerintem ez nem nagyon passzolt. Még valami… ha a lány profi S.H.I.E.L.D. ügynök, hogy sebesülhet meg ilyen könnyen? Egy egyszerű ember így elintézi? Vagy annyira unta az előadást, hogy lelassult tőle? Ami azonban nagyon tetszett, hogy leírtad a Viking mitológiát. Mivel én erről tudok (az egyik sztorimban felhasználtam), így nekem minden érthető volt, de lehet másnak annyira nem tiszta ez a Világfa dolog. Szerintem vagy csinálj a Világról egy külön menüpontot, és rakd be a képet a magyarázattal, hogy mindenki el tudja képzelni (az emberek nagy része vizuális típus). Isabell és sólyomszem kapcsolata elég különös, de nekem tetszik, mert tudom, hogy ez a hideg viszony úgy is megváltozik. Összességében véve nem rossz, de szerintem képes vagy te ennél jobbat is alkotni.

15/12

Fogalmazás: Nekem személy szerint nagyon tetszik a fogalmazásod, igazán könnyed és gördülékeny, nagyon szépen láttatod a dolgokat. Ahogy elnézem, te az vagy, aki úgy mondván „kiszól” az olvasóhoz, ami ritka, de nekem nagyon tetszik. Egy valami zavart, de az nagyon. Egyszer írtál olyat, hogy „…na mindegy.” Ilyet ne írj, mert elrontja az összképet. Olyan mintha ezt írná valaki egy szerelmi jelenet közepébe: „Szeretlek. Ja, és szeretem a krumpli salátát”. Nem tudom, érted-e mire akarok kilyukadni, de az ilyen és ehhez hasonló dolgokat kérlek hagyd el, mert zavaró. Egyébként semmi más észrevételem nincs.

15/14

Párbeszéd: Hát, neked ebben a két fejezetben nincs túl sok párbeszéded, így az értékelés is nehézkes lesz. Alapjáraton nincsenek vele gondjaid, nem összedobáltak, valódian hangzanak és nem szappanoperába illőek. Néhol eléggé… érdekes volt, de a férfi férfiként beszélt, a nő nőként. A helyesírás viszont nem mindig volt jó. Itt egy példa (az oldal nem enged másolni, így csak egyet hozok):

„Jól – én sem a bő beszédemről vagyok híres.”

Így lenne helyesen:

„Jól. – Én sem a bő beszédemről vagyok híres.”

Hogy miért így? Ha a kötőjel utáni mondat önmagában is megállná a helyét, akkor a kötőjel előtti mondat végére pont kell, a kötőjel utáni mondatot pedig nagy betűvel kell kezdeni. Ha a kötőjel után olyan van, hogy: mondta, tette, rivallt rá, kérdezte, kiabálta és még sorolhatnám, akkor azt kis betűvel kell kezdeni. (Ahogy azt jól csináltad.)
Mindössze ennyi hibát találtam benne.

10/9

Leírás: Na, rengeteg blogban alig van leírás, és tele van tűzdelve párbeszéddel. Na, a tiéd pont az ellenkezője. Nagyon, nagyon szépek a leírásaid, igazán élvezetes olvasni, mindent leírsz, a tájat, a szobát, az embereket (bár az utóbbit lehet egy kicsikét bővebben). Igazán élvezet volt olvasni. Kicsit néha talán túl sok is volt, ügyelj arra, hogy ne legyen túl sok a leírás, mert azt az olvasó hamar megunja. Persze vannak részek, amikbe nem is kell (ilyen volt, a te második fejezeted), de azért ezzel a jövőben vigyázz.

10/10

Szereplők: Nos, hát abból nincs túl sok, és még őket sem ismerjük annyira. De igyekszem valami véleményt formálni.
Isabell: Ha rá gondolok egy szó jut eszembe: Feminista. Nem rossz értelemben, természetesen. Olyan lány, aki kiáll önmagáért, azért amiben hisz, az álmaiért. Nem fog olyanhoz hozzá menni, akit nem szeret, és ez tetszik. Az egyetlen, ami nem fogott meg az a makacssága. De ez az én problémám, nem szeretem a makacs embereket. Ez a „ha te nem beszélsz, akkor én sem” hozzáállás nem a kedvencem, de két makacs ember egy házba összezárva. Ha beszélnének egymással, nem lenne túl szép látvány.
A gond az, hogy több szereplőd nincs, akit igazán ismernénk, így értékelni sem tudom őket. Sajnálom.

10/-

Helyesírás: Sajnos itt több hibát is meg kell említenem. Ami a legszembetűnőbb az a számok a szövegben. Soha ne írj számot a szövegben, kivéve ha évszám. Ami a legcsúnyább volt, az a 60%. Sajnos ezt szépen ki kell írni, hogy hatvan százalék. Tudom, sokkal könnyebb kiírni számmal, de nem helyes. Másrészt nagyon csúnyán néz ki: „bicskát/kést/pengét”. Szerintem sokkal jobb, ha vesszőkkel választod el egymástól: „bicskát, kést, pengét”. Van benne néhány elírás, mint például „színen szúrtam” (szíven szúrtam), van, hogy olyan helyekre teszel vesszőt, ahova nem kellene: „…s egy vállrándítással, kihúztam csuklómat szorításából”, és van, ahova pedig nem teszel vesszőt: „Délután valamikor öt óra felé…” (A délután után vessző kell), valamint túl sokszor használt …-ot. Például: „…engem is emberszámba vegyenek… igen, akkor még nem tudtam”. Vesszőt, vagy pontot is nyugodtan lehet tenni, akkor is érezzük a mondat fontosságát. Vannak elgépeléseid is: „hírtelen” (így olyan, mintha azt akarnád mondani, hogy hír nélküli). Ezeket párszori átolvasás után ki lehet javítani, de én azt mondom, keress egy bétát. Saját tapasztalatból mondom, hogy az ember a saját hibái felett könnyen átsiklik, hiszen tudja, mit akart írni, mi jön, így simán átugorhat a hiba felett.

20/15

Összesítés: Nekem nagyon tetszik a történet, igazán ötletes, és nagyon jó kis történetet lehet ebből kihozni. Engem megnyertél, már fel is iratkoztam a blogra, de az apróbb hibákra, amiket leírtam, kérlek figyelj.
Nem muszáj minden tanácsot megfogadni, sőt egyiket sem kell, mindent csupán építő jelleggel írtam, remélem nem bántottalak meg semmivel sem.
Eredetileg 120 pont lett volna, de mivel a szereplőket nem értékeltem, így csak 110 pont.


110/97

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a kritikát! :) Őszintén én is meglepődtem, amikor ezt a sablont láttam ezen a blogomon (is), de nem igazán zavart, mert személy szerint én nem tudnék jobbat csinálni. Aztán amint kész lett írtam Sophienak, hogy le tudná-e venni még róla a sast, de még azóta sem írt vissza (a jelentősége, hogy a sas az asszasszinok és a SHIELD jelképe is). Telefonon azért fehérek a betűk, mert én általában este szoktam olvasni vagy amikor már sötét van, de félreértés ne essék, magamból és néhány közeli ismerősömből indultam ki, akik szintén ezt teszik és este sokkal kellemesebb világos betűket olvasni; mondjuk az is hozzátartozik, hogy az én telefonomon sötétlila volt a háttér). A modulok sorrendjét megváltoztattam a javaslatod szerint , a két modulsáv alul: az egyik a zenelejátszó, míg a másik egy link volt (ami fogalmam sincs, hogy mi lehetett de ott volt) :). A részek menüpont hiányát eltaláltad, még nagyon kevés rész van, de amint 3-nál több lesz csinálok neki külön egyet. Ugyanis a történetet már megírtam egyszer (26 rész volt belőle), de rájöttem, hogy a kezdés óta rengeteget fejlődtem és teljesen megváltozott a fogalmazásom, ezért újrakezdtem, immáron egy sokkal többet mondó változatával (egyébként a kapcsolatváltoztatást teljes mértékben megláttad, de pszt :D ). A bétám az újrakezdés előtt 6 héttel eltűnt és nem találom sehol, ezért ha nagyon nincs időm, nem olvasom át sokszor a részeket, de mindenképp szerzek egy másikat. És úgyszintén köszönöm a feliratkozást, mint a kritikát, nagyon sokat segítettél vele!
    u.i.: a férfit azért kellett megölni, mert Is orvgyilkos és a SHIELD sem mindig kíméletes, valamint nem is mindig a szervezet adja a parancsokat. Az, hogy miért sikerült ilyen könnyen megsebeznie későbbi áldozatnak, az majd a részek előrehaladtával kiderül, ahogyan sok más dolog is :)

    VálaszTörlés