2014. október 25.

Victory

A siker titka

Kedves Olvasók!

Egy kedves bloggerína (Luna) megkért rá, hogy írjak egy cikket a sikeres blog titkáról és a sablonmentes karakterek megalkotásáról, amivel majd csak a második cikkemben fogok foglalkozni. Kicsit izgulok, hiszen ez életem legeslegelső cikke, ezért arra kérném a drága olvasókat, hogy akik nem értenek egyet vagy úgy érzik, hogy valamit kihagytam, legyenek oly' kedvesek és írják meg kommentben.

 A siker titka
Manapság egyre több ember választja a blogolást, mint kikapcsolódást, hobbit, ami lényegében jó, fejlesztő, mondhatni rehabilitáció hatású is lehet egy író számára. De mi van akkor, ha a több órán át íródott és igényesen elkészített munkára senki nem kíváncsi? Nos, a választ az alapoknál, a vászonnál, a sablonnál, a kinézetnél kell keresnünk. De hogy egyszerűbb legyen, pontokra szedem nektek.

1) Megjelenés
Lehet, hogy furcsának hangzik, de higgyétek el, hogy a cirádás, díszes design nem a legjobb ötlet egy honlapon. Viszont sajnos a mai blogvilágban, ha nem ér el egy bizonyos szintet a design minősége, az olvasók többsége nem vesz majd komolyan. Próbáld megtalálni az aranyközéputat, ahol a design nincsen agyon díszítve, de nem is fest úgy, mintha a hároméves kisöcséd készítette volna a tavaszi szünetben. Egy jól megtervezett weboldal azonnal közli, hogy neked számít a minőség és komolyan veszed azt, amit csinálsz.

2) Tartalom
A másik dolog, amit nagyon sokan elszúrnak, és ezáltal valamilyen szinten be is csapják a kíváncsi olvasókat az a szép dizájn, amit sokszor egy csapnivaló tartalommal párosítanak. Ha szeretnéd, hogy megismerjenek, kreatívnak és tehetségesnek könyveljenek el az emberek, akkor a design után a történeted az, amivel ezeket kiérdemelheted.
Felejts el mindent, amit eddig az interneten láttál vagy olvastál. Csak a gondolataidra koncentrálj. Hiszen ezért készült a blog, hogy a te képzeleted szülöttei "megvalósuljanak". De ha úgy érzed, hogy nehezen tudsz elszakadni az eddig olvasott történetek alapötleteitől, akkor segítségként alkalmazhatod őket, de semmiféleképpen se másold le az eredeti művet!! Ugyanis ennek köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy a kedves író megreked egy szinten és képtelen érdekes, kreatív és egyedi ötletekkel előállni. Arról nem is beszélve, hogy a másolással teljes mértékben vissza élsz a szerzői jogokkal, ami komoly következményeket von maga után. Tehát légy kreatív, érdekfeszítő, s merd szabadjára engedni a fantáziádat.
Az írás során természetesen figyelj oda a részletekre, de ne vessz el bennük. Légy érthető s egyedi. Ne kapkodj. Szánj elegendő időt a leírásra. Mutasd be a szereplőket a helyszíneket, az illatokat, az érzéseket. Éld bele magad a főszereplő helyébe és próbáld az Ő szemével látni a dolgokat.

3) Átláthatóság
Sajnos sok olyan bloggal találkoztam már, ahol "rendezetlen rendszerrel" találtam szemben magam. Arról nem is beszélve, hogy ez az egyik legalapvetőbb dolog egy weboldalnál. Ha az oldal tulajdonosa azt szeretné, hogy látogassák és olvassák bejegyzéseit, akkor ügyeljen arra, hogy használható legyen a honlap. Mert ha a látogatók, nem igazodnak el könnyen, vagy nem találják meg amit akarnak, az nem az ő hibájuk, hanem a szerkesztőé.

4) Navigáció
Itt mindenki arra gondol, hogy főmenü, szereplők, fejezetek és itt véget is ér a tudomány. Azonban egy honlap területén még lehet ezen kívül rengeteg hivatkozás, ami elvezet egy vagy több bizonyos al oldalara. A navigáció játszik legnagyobb szerepet abban, hogy mennyi ideig maradnak a látogatók a weboldalon. Biztosítani kell az olvasók számára, hogy mindig pontosan tudják hol vannak, illetve kattintás után hová kerülnek. Máskülönben a hármas pont lép érvénybe és átláthatatlanná, használhatatlanná válik az oldal.

5) Kapcsolattartás
Az olvasókörrel való kapcsolattartás pozitív hatással lehet rád, mint a blog szerkesztőjére és magára a honlapra is. Nyiss az olvasóid felé. Ismerd meg őket, barátkozz össze velük. Persze ezzel nem azt mondom, hogy bratyizz össze mindenkivel, de senkinek sem árt ha egy kicsit hagyod, hogy egy kicsit megismerjenek.

6) Gondolkodj egy olvasó fejével
A monitor másik oldalán is emberek ülnek. Legjobb, ha beleképzeled magad a látogatók, olvasók szerepébe, vagy egyszerűen felidézed azt a pillanatot, amikor múltkor a kedvenc blogodon jártál. Gondolj vissza azokra a szemet szúró modulokra, feleslegesen beszúrt képekre, amiket legszívesebben te magad töröltél volna ki az oldal szerkesztője helyett. Ezután vess egy pillantást a saját oldaladra és tanulmányozd egy kicsit. Mi az, ami felesleges és mi az, aminek mindenképpen rajta kell szerepelnie, ahhoz, hogy fejlettebb, élvezhetőbb, jobb weboldal legyen.

Remélem, tetszett ez a cikk. Kommentben várom a véleményeket, hozzáfűznivalókat.

Victory

Heaven Coyer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése