2015. június 8.

Fülszöveg írása. Hogy csinálod?

Sokan kértek tőlem már fülszöveget, vagy kérdezték meg, én hogy csinálom. Van, akinek egyszerűen ehhez nincs érzéke, nem kell letörni, hiszen nem egy konkrét történet megírásában kérsz segítséget.
Ezért úgy döntöttem, itt az ideje, hogy írjak egy cikket arról, én hogy írok meg egy-egy fülszöveget. Természetesen ez nem egy Biblia vagy rendelet, nem köteles senki sem követni és nem garantálom, hogy ezzel a módszerrel mindenkinek menni fog, de reménykedem benne, hogy pár embernek fogok tudni segíteni. Na, akkor lássunk is neki.

Először is tisztázzuk, mi az a fülszöveg. Hogy ne bonyolítsuk tovább a dolgot: ismertető. Röviden bemutatod, miről fog szólni a történet (50-100 szó bőven jó), de NE tegyél bele semmi olyat, amivel lelövöd a poént. Akkor már senkinek semmi kedve nem lesz tovább olvasni. 

1. Gondold át!


Hogy mit is? Hát az egész történetet. Ahogy drága tanárnőm mondaná: papírt, tollat elő és tessék írni. Én is ezt javaslom. Készíts egy listát arról, miről fog szólni a történet!
Sokkal átláthatóbb és követhetőbb így az egész. Minden olyat írj le, amit lényegesnek tartasz! Ne hagyj ki semmit, hiszen lehet valami kis apróság lesz az, ami fellendíti a fülszöveged.

Ha még nem tudod, mi lesz a történet vége, vagy közepe, az se baj, nem mindenki tervez ennyire előre. (Néha én sem.) Ilyenkor a fontos momentumok vagy jelenetek lejegyzésére figyelj, ami fordulópontot hoz a történetedbe.

2. A szavak ereje.


Hatásvadász cím, nem igaz? Na, de a lényeg. Készíts újabb listát! Ne hörögj, már is mondom, miért! Csinálj apró kis menüpontokat, ahol kigyűjtöd az összes olyan szót, szókapcsolatot, esetleg mondatot, amit szeretnél felhasználni a fülszövegedben! Ide jöhet mindenféle, amit szívesen olvasnál.
Ha a történeted címe mondjuk Repülő kiscicák vagy Aranytollú papagáj (bocsánat, hirtelen semmi jobb nem ugrott be), akkor ezt nyugodtan beleszőheted. Ne félj furcsa, vagy kevésbé ismert szavakat használni (mondjuk szerintem a latint hanyagoljuk, nem hiszem, hogy sokan beszélik a nyelvet). Ezzel több érdeklődőt vonz majd a fülszöveg. Ha esetleg fantasyban írsz, nyugodtan írhatsz bele kitalált szavakat, feltéve, ha az a szövegkörnyezetből kiderül, nagyjából micsoda.
Például ne vesd csak úgy oda, hogy Eristela (megint hasraütés-szerűen mondtam valamit), és hogy még annyi sem derül ki róla, hogy eszik-e vagy isszák. 
(Remélem létezik ilyen szó, és nem csak tájszólás.)


(megéheztem ettől a giftől)

3. Próbáld meg!


Ez mindenkire vonatkozik. Tudom, azt szokták mondani, hogy csak a kutya szokott próbálkozni, de most tekintsünk el ettől.
Ha meg sem próbálod, soha nem fog kiderülni, hogy megy ez neked, vagy nem. Lehet csak egy korábbi történetedhez nem sikerült értelmeset alkotnod, de lehet, egyszerűen csak nincs hozzá érzéked. Ha az előbbi vagy, bátran vágj bele, majd kérd ki olyan emberek véleményét, akiket sokra becsülsz. Ha többféle hozzászólásra vágysz, kérdezd meg egy csoportban. DE NE azt, hogy tetszik-e a történet, hanem hogy milyennek gondolják a fülszöveget.
Ha az utóbbi vagy, vagyis hiába ülsz felette órákat, akkor se keseredj el! Ha nem megy, hát nem kell erőltetni, feleslegesen ne gubbassz felette annyi időt. Kérj meg valakit, akinek tetszik a fülszövege, vagy olyat, aki szerinted jól fogalmaz. Maximum nemet mond. Kiírhatod csoportokban a facen is, de ott nem garantált, hogy aki jelentkezik, az tényleg segíteni akar, és tud is, vagy csak unatkozik és hatásvadász akar lenni. Persze lehet rendelni is (többek között tőlem, sajnos már nem emlékszem, más oldalon lehet-e), én ilyenkor igyekszem gyorsan elkészíteni és úgy, hogy az a rendelőnek is tetszedjen (nincs ilyen szó, de nézzétek el, falusi vagyok... és nem tudok jobb kifejezést). Megkönnyítitek mások munkáját, hogyha a fentebb írt első két pontot leírjátok neki. Ne féljetek megmondani, ha nem tetszik, vagy másmilyenre gondoltál! Hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk.

4. Próbafülszövegre fel!


(Ezek a címek egyre rosszabbak.) A lényeg a lényeg. Ne akarjatok rögtön tökéleteset írni, úgysem fog menni! Tényleg nem, nekem sem szokott. (Ritkán jön csak az isteni szikra, 10 fülszövegből 1-szer.) Ami a legfontosabb: Ne gondolkodjatok! Ilyenkor az a legjobb. A felsorolásnál gondolkodtatok eleget, most csak írjátok, ami eszetekbe jut. Természetesen nem minden lesz belőle hasznosítható. De megkapod azt a néhány mondatot, ami a fülszöveged vázát alkotják majd, a többi, bénára sikerült mondatokat pedig kicserélitek jobbra. Na, de hogy is?

5. Hangulatok és érzések.


Nos, amik kimaradtak lyukak, azokat szépen betömködjük olyan mondatokkal, amikkel érzékeltethetjük a történet stílusát és hangulatát. Ha szomorkás a sztori, nyilván nem írjuk le, hogy rózsaszín unikornisok nyargalásztak egy elvarázsolt moszatmezőn... (Hmm... Spongyabob szint.) Szóval ilyenkor mindig írjátok le, mit érez a főszereplő, milyen az a fontos pillanat, amikor megváltozik a karakterünk. Tudom, ez így elsőre furcsán hat, nem is várom, hogy megértsétek. A lényeg, hogy alkossatok olyan mondatokat, amik érzékeltetik mindazt, amiről a történet szólni fog.




6. Pakoljunk össze!


Na, nem, nem nyaralni megyünk. Vannak mondatok a négyes pontból, igaz? Vannak mondatok az ötös pontból is, nemdebár? (Igen, ezt így, egybe.) Pakoljátok össze. Kezdjétek az alapszituáció felvázolásával. Mi történt a múltban, vagy mi az a pillanat, ami egyfajta fordulópont. Általában ez egy biztos pont, amiből mindig kiindulhatunk. Aztán jöhetnek a hangulatok, érzések, fontos cselekmények, esetleg egy-két kérdés a végére biggyesztve. Lehet kész káosznak tűnik a rendszerem (talán az is), de nekem bevált. 

7. Mi az amit írjunk bele, és mi az, amit ne?


Amit SEMMIKÉPP se írj bele:
  • XY egy átlagos lány... - Ne! Egyszerűen... csak ne!
  •  ...mígnem egy új fiú/lány nem költözött a városba. - Szerintem nem kell magyaráznom
  • Vajon túléli? Vajon nem? Vajon összejön a szerelmével? Vagy talán nem? Talán túl sok a kérdés? - Igen! Egy, maximum két kérdés. Nyugodtan, mert én is szoktam, nem bűn az, no. De hogy a fele csak ennyiből álljon? Nyem. 
  • Új város, új iskola... - És társai. Nyilván, ha elköltözik, akkor új iskolába kell járnia... Nem kell ötször is hangoztatni.
  • Olvasd el, és megtudod! - Régen jó volt, ma már nem. Egy idő után olyan sablonos lett, hogy már nem érdemes ilyet beleírni. 
  • A nevem Esmaralda és tizenhat éves vagyok. - Se fülszöveget, se prológust ne kezdjünk így! Borzalom! Azonnal zárom is be a blogot. Miért? Mert fantáziátlan. Mert unalmas. Mert semmi értelme leírni, úgyis kiderül az első fejezetből (esetlegesen fülszövegből).


Néhány jó tanács:

- Ha a történet múltban vagy jövőben játszódik, akkor ezt jobb, már a fülszövegben tudatni. Például:
  • 1987-et írunk...
  • Már száz éve annak, hogy a marslakók ellepték a Földet. (Lehet nem ilyen fáradtan kellene cikket írnom.)
- Tudassuk szegény olvasóval, hogy nagyjából merre keresgéljen a térképen (ha nem kitalált világ). Legalább egy országocskát biggyesszünk oda, vagy egy nevet, amiből leesik, hogy bizony merre is vagyunk. Például, hogy Jácint nevű emberkénk nem Honolulun lakik. 

- Tudjuk, kiről/miről szól a történet. Ez lehet mondjuk egy nép, egy faj (ha fantasy) vagy egy név. Semmi baj, ha leírod, hogy:
Jaylin és Jane egy fiatal testvérpár, kik a szüleikkel egy túlélő táborba tartanak... (nem kell félni, ez egy saját sztori fülszöveg részlete).

- Ha kitalált világban játszódik, tudassuk valamiféleképpen az olvasóval. Például:

Létezik egy világ, ahol a természetfeletti természetes. (Ez is saját történet.)

Azt hiszem, sikerült minden fontosat leírnom, amit le szerettem volna. Ha kérdésetek, kérésetek, óhajotok vagy sóhajotok van, írjatok kommentet, vagy hagyjatok nyomot magatok után chatben, de a közös e-mailen is megtaláltok. (Olykor-olykor.)


Ui.: A képek és viccesnek szánt hozzászólások (tudom, hogy nem vagyok az, de azért jól esett leírnom), azért voltak, hogy kicsit feldobjam a hangulatot és ezt az amúgy száraz anyagot. 

Remélem tudtam segíteni! :)

U.U.i.: A képekért és segítségért hálás köszönet illeti a BD tagjait! :3

A legközelebbi viszont látásra!




Sayaa voltam: 










2 megjegyzés:

  1. Kedves Sayaa!
    Nagyon hasznos cikk volt, rengeteget segítettél vele. Rájöttem, hogy egy csomó hiba volt a fülszövegemben, amit ki is javítottam. Remélem lesznek még ilyen típusú bejegyzéseid :)
    Puszi:Sarah

    VálaszTörlés
  2. Kedves Sarah!
    Nagyon örülök, hogy a hasznodra vált a cikk, örömmel segítettem :)
    Lesznek még hasonló cikkeim, ha te szeretnél valamilyen témájút viszont látni, írd le ide, chatbe vagy emailbe. :)
    Puszil: Sayaa B.

    VálaszTörlés