2015. február 10.

Sablonok, avagy amiből már mindenkinek elege van

Nagyjából egy hónapja írtam egy cikket, amiben különböző témákról írtam, mint például olyan hibák, amelyeket kezdő blogosként könnyen elkövethetünk. Most rátérnék kicsit a belcsínyre, természetesen nem tudok mindent leírni, de igyekszem pontokba szedni a dolgokat.

1. Karakterek:


I. Mary-Sue karakterek:


Szóval ki is az a Mary-Sue (avagy férfi megfelelője: Gary-Stu)? Mary-Sue (aki nevét a Mary és a Sue nevekből kapta, amik elég gyakoriak az angolok/amerikaiak közt) egy olyan karakterek, akit egy szóval csak így jellemeznénk: Tökéletes. Gyönyörű, okos, tehetséges, segítőkész. Nem csak kívülről, de belülről is ő a legjobb ember. Kedves, aranyos, őszinte, figyelmes, szorgos, megbízható, megbocsátó és még sorolhatnánk. Szinte mindenki imádja és legalább három irtó helyes, cuki, macsó és még ki tudja milyen fiú bele van zúgva. Mindössze pár hétbe kerül megtanulnia karatézni, kung-fuzni és taekwondozni. Nem is beszélve az éneklésről, festésről,  táncról és a sportokról.

Felépül egy halálos betegségből, amnéziás lesz, de barátja őszinte szerelmétől újra eszébe jut minden és természetesen elüti egy kocsi, de túl éli.  Mint egy rózsaszín szoknyás Chuck Norris.

Miért nem ajánlom?


Mert senki sem szereti. A felsoroltak kissé ugyan drasztikusak, de ha jobban belegondolsz, rájössz, hogy te is olvastál már ilyet kezdő íróktól, vagy ponyvaregényekből, melyek az újságok végén vannak.


Mégis ki akar olyanról olvasni, aki mindenben tökéletes? Engem az csak arra emlékeztet,  hogy én nem vagyok az. Meg aztán szörnyen unalmassá is válik, hogy a hősnő mindig mindent megkap. Nemde bár?

II. Nem tud megülni a seggén karakterek: 

Igen, ezt a megnevezést én találtam ki, mert erre nincs ilyen speciális kifejezés. Vagyis én még nem hallottam róla. Szerintem ezzel már mindenki találkozott, és én két, rövidke szóval jellemezném is őket: Bella Swan. Igen, drága olvasóim, ő tipikusan nem tud megülni a seggén karakter.

Sosem nyugszik bele abba, hogy ő nem tud valamiről, mindenbe beleavatkozik és mindenhol bajt kever. Én őket csak így jellemzem (igen, az Alkonyat kapcsán): "Ó, ránk akar támadni egy vérszomjas vámpír csorda! Futni? Dehogy! Rohanjunk az ellenség karmai közé, hogy aztán ők elkaphassanak és majd a többieknek kelljen megmenteni, ezzel bajba sodorva őket. Remek terv! Nem?" 

Az egyik jó barátnőm szereti az ilyen kemény karaktereket, de van, amikor túlzásba esik, és ő is ilyen karaktert farag szegény lányból. Mindig, kivétel nélkül bajba keveredik, mert mindent maga akar megoldani. 

Miért nem ajánlom?

Mert egy idő után roppant idegesítő, hogy folyton azt kell olvasnunk, mekkora bajba sodorta magát a főhősnő. Engem legalábbis rettentően irritál, hogy nem bír megülni a fenekén, és folyamatosan meg kell menteni.

III. "Nekem semmi sem jó" karakterek:


Igen, igen, ezt is én találtam ki. Szerintem őt sem kell bemutatnom, ő egy másik nagyon zavaró karakter. 

Itt azokat értem, akik mindig csak azt hajtogatják: ronda-vagyok-jaj-engem-nem-szeret-senki... És közben gyönyörű, népszerű és mindenki vele akar lenni... Ó, a másik kedvencem ezzel kapcsolatban: Egyszerre huszonhat srác van belezúgva, de a főszereplő lány még mindig azt mondja: Jaj, engem senki sem szeret... És közben meg nem tud dönteni kivel legyen... Ilyenkor a hajamat tépem.



Azt mondja magáról: nem szép, nem intelligens, nem jó semmiben, senki sem veszi észre. És közben teljesen az ellentéte történik mindennek. Ugye ti is tudjátok miről van szó?

Miért nem ajánlom?


Mert egyszerűen senki sem szereti. Olyan, mintha lenne egy kétszínű barátnőd, aki azt mondja, hogy nagyon jól áll neked az új pólód, de közben a hátad mögött kinevet. Remélem érthető a hasonlat. 

2. Csontig rágott történet alapok

I. Gimis sztorik:

Igazándiból itt már nagyon nehéz újat alkotni, persze nem lehetetlen. Mindegyiknek szinte ugyanaz az alapja: A lány új városba költözik, új gimibe kell járnia, esetleg a városba új (helyes) pasi költözik, és véletlenül (de tényleg csak véletlenül), pont a főhősnőnk iskolájába, sőt osztályába kerül. Na, jó, vannak nagyon jó gimis blogok, más alapokkal, de őszintén, ez az összes hány százaléka? Valljuk be, nem sok.

Néhány tipp, amit ha lehet kerülj el (a fent leírtakon kívül):

- Soha ne kezdd úgy: XY vagyok és ebbe meg ebbe a suliba/gimibe járok ---> egyszerűen csak ne
- Főszereplőnk egy kis "senki", de az iskola leghelyesebb pasija csak őt látja ---> teljesen logikus
- A főhősnőnk beleszeret a suli legnagyobb bunkójába, aki pedig az iskola ribijével van, de persze a lány kedvéért félre dobja és megváltozik érte ---> oh, álmainkban
- Teljesen nyilvánvaló, hogy a két főszereplő egymásba van zúgva, de ők ezt nem tudják és kerülgetik egymást, mint macska a forró kását ---> miééééért???
- Összejön a két főszereplő, aztán szakítanak egymással, mert a lány meglátja, hogy a pasi egy másik csajjal smárol (aki természetesen az exe) és meg sem hallgattja mi történt, csak sírva felpofozza a pasit és kinyögi: Köztünk mindennek vége... Jó, az utolsó inkább szappanoperás, de értitek, ugye?

II. 1D ff:

Annyi van belőlük, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. Akárcsak a gimis blogoknál, ennél is nehéz újat alkotni, főleg, ha a sztoriban is hírességek.

Itt is néhány tipp, amit NE írj bele (hacsak nem égetően fontos):

- A lány gyűlöli a bandát (vagy csak nem ismeri), de a barátnője odavan érte, és ő elrángatja a koncertre, ahol természetesen belezúg az egyik srácba, majd dúl a love ---> szavaim sincsenek rá
- A lány megnyer valami pályázatot, ahol egy hetet tölthet el a bandával és természetesen mind az öt tag érte verseng ---> teljesen valósszerű
- A lányt megerőszakolja valamelyik bandatag, majd amikor újra találkoznak, a lány mindent megbocsát neki, mert olyan kis cuki ---> na, ja, mert miért ne?
- Valamelyik 1D tag sétál az utcán, a lány nekiütközik, ráborul a kávéja, a srác pedig cuki, ezért  megbocsát mindent, elhívja randira és ismét dúl a love ---> nincs is mit hozzáfűznöm

Nagyon, de nagyon nehéz ebben újat alkotni, szóval aki erre készül, az kösse fel a gatyáját.

III. Fantasy:

Rengeteg az igénytelen fantasy, pedig nekem ez a kedvenc témám, de olyan nehéz jó blogokat találni.

Néhány tipp, ami eszedbe se jusson, mert a fantasy fanok elevenen felfalnak:

- Twilight vámpírok... ---> Kééérlek. A vámpírok ne csillogjanak a napon. Bármit, csak ezt ne! Égjenek el, pörkölődjenek meg, vagy csak gyengüljenek le, de ne csillogjanak, nem csillámpónik.
- A vérfarkasok ---> Cuki szőrös lények, akik a légynek sem tudnak ártani. Miért? Még holdtöltekor sem változnak át... Csak én vagyok ilyen megszállott, aki szereti a régi vágásúakat?
- A szereplőnk simán átváltozik első nap vámpírrá/vérfarkassá/hableánnyá/trollá, akármivé. ---> Mert teljesen természetes, hogy a csaj csak úgy simán elfogadja a varázslények létezését, és hogy ő is az. 
- Titokzatos fiú jön a gimibe, aki természetesen vámpír és csak a lány tudja, és titkolóznak, nehogy kiderüljön minden ---> Vélemény?

3. Sablonos címek:

Mostanában az emberek nem tudnak normális címeket adni a blogoknak, pedig ez az első, amit elolvasunk. Én már olyat meg sem nyitok, aminek ez a címe:

- XY élete
- XY naplója
- XY gimi(s lány naplója)
- Sometimes life changes
- No control
- Listen to your heart
- I love you, but I hate you
- Dream(s) come true

4. Sablonos karakterképek:

Sajnos ezt is meg kell említenem, mert rengetegen, ha már meglátnak egy adott szereplőt a fejlécen, sikítva rohannak el (nekem mindegy, csak ne Kristen Stewart legyen). Ők azok, akiket maximum akkor válassz, ha tényleg őket szeretnéd, és nem érdekel mások véleménye:

Lányok:

- Ariana Grande
- Selena Gomez
- Taylor Swift
- Acacia Clark
- Lucy Hale
- Phoebe Tonkin
- Nina Dobrev
- Emma Watson (bár kezd kimenni a divatból)
- Emily Voe Nereng
- Ashley Benson
- Susan Coffey
- Palvin Barbi

Fiúk:

- 1D
- 5SOS
- JB
- Dylen O Brien
- Ian Somerholder
- Theo James
- Neymar

5 Ami a legfontosabb: helyesírás/fogalmazási hibák, amikről tudnod kellene:

Azon kívül, hogy a muszáj pontos jé és a lesz egy esz, vannak dolgok, amelyeket tudnod kell, ha írni kezdesz:

- Gondolatjel előtt és után mindig szóközt kell tenni!
- Vagy egy pontot, vagy hármat tegyetek a mondat végére!
- Soha ne írj számot (maximum, ha évszám) vagy smileyt a szövegbe!
- Nem helyesírás, de ide tartozik: SOHA ne tegyél képeket ruhaösszeállításokról, mondván, hogy ezt vettem fel ma.
- A vesszőkkel én sem vagyok jóban, de legalább annyit tudj, hogy a hogy, mert, ha, de, aki, ami és barátai elé mindig tegyetek vesszőt!
- Ha múlt időben írsz, ne írj jelenben jeleneteket és fordítva! Találd meg a stílusod, és miután ez megvan, kezdj el írni.
- Ha E/3 személyben szeretsz írni, ne írj olyat, hogy mondtam, csináltam, ettem és hasonlók. Ne keverd!
- A hagy felszólító alakja: Hadd és nem had! Őt és társait nagyon tanuld meg, mert harapnak érte.

Végezetül itt van egy oldal, ahol én a blogolás előtt írtam, és ahol az adminok kigyűjtötték a legszebb helyesírási hibákat! Jó kacagást kívánok mindenkinek! Halkan megjegyzem, innen rengeteget tanultam.

(A kedvencem: felpattantam vízszintesbe.)

Remélem tudtam segíteni nektek bármiben is! Ha szeretnétek még ilyen cikkeket látni, kommentbe várom az ötleteket!

Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget a lányoknak a BD csapatból!!!




5 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszett a cikk. Én fantasy kategóriába tartozom. (DE!! vámpírok. Rühellem). Igen én is a vérfarkasos sztorit írok, sajnos az átváltozós dolgot én is elcsesztem, de nem a főszereplővel.

    (Tudom már admin vagyok, de akkor is imádom a cikkeket)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Áh, cuki vagy :D

      Nekem semmi bajom a vámpírokkal, ha normálisak :3

      Köszönöm, nagyon ari vagy :)

      Törlés
  2. Uh ez olyan király:D nagyon sokat tudsz segíteni ezzel a kezdőknek:)) nekem ezek már mind megvannak, megtanultam, megjegyeztem, köszöntem.
    Lenne egy kérdésem: Ha én tervezek egy blogot Taylor Swift-ről - nem sablonos lenne, de tényleg -, akkor sem szabad ráraknom a fejlécre?:D (gondolom ebből máris azt gondolod, hogy 'de, igen, biztos hogy sablonos sztori lesz, ezt elhitte' ,pedig én tényleg szeretném majd valami újat:)) (előre gondolkozok: remélem majd kapok róla kritikát - mert biztos tőletek szeretném)
    Puszi: Lupitha
    Ui.: ez értelmes volt?:D (előre is bocsi, ha nem)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!
      Értettem, szóval igen, valószínűleg értelmes volt :D
      Használd nyugodtan karakterként Taylort, csak készülj fel, hogy sokaknak ez nem fog tetszeni. ^^
      Igyekszem segíteni a kezdőknek, szóval örülök, hogy segíthettem. :)

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés