2015. február 21.

#30.Kritika - Benjamin Thomas Barnes Fanfic

http://benjamin-thomas-barnes-fanfic.blogspot.hu/


Kinézet:

A fejléc:
Egyszerű, mégis mutatós. A színek harmonizálnak, és semmi sem emelkedik ki feltűnően – színek terén – így csak annyit mondhatok, hogy minden tökéletes összhangban van.
A két szereplő megfelelően van elhelyezve, azonban lehet, hogy én Lanát csk egyszer tettem volna rá. Az elhalványítás és a színek harmonizálása miatt nem tűnik zsúfoltnak, de ha az egyik kép nem szerepelne, talán mutatósabbá válna az egész. Valamint, mivel ez egy Benjamin Barnes fanfic, őt nem kellene ennyire elhalványítani, hisz mint a cím is mondja, a történet köré épül fel, még ha a főszereplőnk alapjáraton nő is. A körvonalak szépen el lettek mosva, sehol sem látom az eredeti háttért, de szerencsére a szereplőkből sem csentél el testrészeket.
A madaras textúra – vagy nem is tudom, mi az – jó ötlet volt rá, így nem tűnik annyira üresnek. Mivel a három arc nagy helyet foglal el, nem nagyon van hangsúly a háttéren, így ez a kis apróság is sokat tud dobni az egésznek a hangulatán. Valamint a fejléc alján lévő, valószínűleg egy tengert ábrázoló textúra is szépen bele lett mosva a környezetbe, és valamiféle rejtélyes hangulatot ad az egésznek. Érdekes, hogy ilyen apróságokat emelek ki, mégis sokat számítanak. Enélkül a tengeres kép nélkül például szerintem nem keltené ugyanazt a hatást.
A cím(ek)be viszont belekötnék. A lehetséges betűtípusa nagyon szép, illik a fejléced hangulatához, azonban a színe kicsit erőteljes a háttérhez képest. Lehetett volna halványítani rajta, ha nem is sokat, csak hogy ne az szúrjon először szemet az olvasónak. Ami viszont leginkább ront az egész hangulatán, az a Benjamin Thomas Barnes fanfic felirat. Praktikusabb lett volna, ha ezt az eredeti cím alá írod, kisebb betűkkel. A betűtípusa megfelel, valamint a színe is – egyébként szerintem egy ilyen árnyalat jobban illett volna a Lehetséges felirathoz – csak az elhelyezése nem előnyös. Ezen nem hiszem, hogy most már tudsz változtatni – hacsak nem mentetted le a felírat nélküli képet – de ha a közeljövőben átalakítást tartasz, erre érdemes odafigyelni. Jaj, és azt majdnem kihagytam, hogy a lehetséges szó végén lévő png, vagy effekt nagyon ötletes, és mutatós.
10/9

A design:
Mostanában sokat találkozom alapsablont felhasználó blogokkal, aminek kifejezetten örülök. Szeretem az egyszerűséget, és a te blogod designje is ilyen, mégis mutatós – de természetesen vannak hibák.
Rögtön kezdeném a menüvel. Ez a fajta elég sablonos, a legtöbb blogban ezt a fajta navigációs modult lehet megtalálni. Ha esetleg tettél volna valamilyen hátteret, képet a szöveg mögé, úgy szebb lett volna. Mindenesetre én a helyedben kicserélném egy kevésbé ismert kódra. Nekem például rengeteg van, és ha gondolod, küldök párat e-mailben.
Az Üdvözöllek!-ben elég röviden fogalmaztál a dolgokról. Lényegre törő, azonban lehet, hogy kicsit kevés ahhoz, hogy valaki belekezdjen a történetbe. Az oldalunkon Sayától rendelhetsz fülszöveget, rettentő tehetséges, és igazság szerint szerintem nem ártana kérned vagy írnod egyet, mert egy érdekes, rejtélyekkel teli szöveg elolvasása után nagyobb érdekléssel kezdenek bele blogba az olvasók. De, hogy őszinte legyek nekem ez is bőven elég volt, hogy izgalommal olvassak bele, hisz nem sűrűn találkozom Narnia fanficcel. Ja igen, és nagyon tetszik, hogy minden szöveges modul elején található egy gif.
Kedves, hogy a szereplőket kiraktad nekünk így oldalt, azonban nem biztos, hogy minden esetben pozitív a dolog. Sokan szeretik saját ínyük szerint elképzelni a szereplőket, dolgokat, és ha így az orrunk alá dörgölöd, hogy nézd csak, így néznek ki, nem biztos, hogy mindenki értékeli. Látom, hogy van mellékszereplőknek valamint főszereplőknek külön modulod – véleményem szerint elég lesz ott megtartani őket, és aki akarja, úgyis megnézi, kikkel is áll szemben.
Amint látom, minden a helyén van, és mindennek, ami fontos, létrehoztál egy külön oldalt.
Trailer készítőként elég szúrós szemmel állok a dologhoz, és sajnálom, ha megbántalak vele, de a tied nem szép. Egyrészt, gifekből van összerakva, így a minősége borzalmas, másrészt, ami a legfontosabb, itt mégis elmarad: Semmi nem derül ki belőle. A szereplőkről, ahogy látom be lett rakva egy két képkocka, mellette a nevükkel, de ezen kívül a történetről nem tudtam meg az égvilágon semmit. Pedig a trailernek, magyarul előzetesnek pont ez a lényege. Nem fontos, hogy egy blognak legyen saját kis videója, azonban ha ragaszkodsz hozzá, én javíttatnék ezen. Nem szép dolog a készítőjével szemben, hisz én is mérges lennék, ha lecserélnék a munkámat – mert én videókkal dolgozom, ami jóval több időt igényel - , de szerintem Roxana nem ült sokat a videód felett.
A design színei szépek, tetszik ez a babarózsaszín. A háttér sem zavaró, igaz ami igaz, fentebb említettem, hogy én az egyszerűség híve vagyok, így nekem természetesen jobban tetszene egy sima, egyszínű háttérrel, de ha a én szemem nem zavarja az álomfogó, valószínűleg senkiét nem fogja.
És így a végére: Nem mondhatom, hogy vedd le a zenelejátszót, mert a te blogod, azonban arra megkérnélek, hogy a hangerőt vedd lejjebb, vagy ha úgy állítanád be, hogy ne induljon el magától, azt is nagyon megköszönném, sok olvasóddal egyetemben! Mindig elfeledkezem róla, hogy a blogodon önműködő a zene, és kisebb szívrohamban részesülök, akárhányszor megnyitom az oldalt.

10/7 

A történet:

Nagyon sajnálom, hogy a kritikád megírása eddig elhúzódott, mert ha jól emlékszem, ennél több fejezet volt az oldalon. Így, mivel nem olvastam előbb, nem tudom miért kezdted újra, de most akkor csak a prológusodról írok kritikát.
Gazdag szókincsed van, gondolom előszeretettel olvasol, ami meglátszik az írásodon. Választékosan használod a szavakat, olvasás közben sehol sem találtam szóismétlést. Igaz, sokszor elég furcsa szinonimákat használsz, amik olykor rontják a mondat szépségét – például a pasas szó számomra nagyon antipatikus – de még így is jobb, mintha háromszor fordulna elő ugyanaz egy soron belül.
A tagolásodba is belekötnék. Mint látom, nem igazán törődsz a bekezdésekkel, pedig jó lenne. Szebb is lenne, és nem is tudom, olyan formai, könyvszerű. Észrevettem, hogy a legtöbbször a monológok, azaz a beszédek végén nem nyomsz entert, ahol kéne, hanem folytatod tovább. Általában, ha az emberként befejezi a mondatát, akkor ahhoz még kötünk egy-egy cselekvéssel kapcsolatos dolgot, majd lényegesebben kifejteni egy új bekezdésben szokás. Természetesen, mint mindenhol itt is vannak erre kivételek, de az esetek nagy részében ez a szabály játszik szerepet. Üss fel egy követ, és látni fogod, hogy mennyi, de mennyi bekezdés van egy oldalon belül.
Ha jól sejtem wordben írod a részeket, mivel ebben a szerkesztőben van ilyen hosszú vonal. Nem, most nem erre szeretnék kitérni, hanem a bekezdések között lévő helyhez. Nem tudom, direkt hagytál –e egyes bekezdések között szünetet, viszont szerintem nem túl szép. Sokkal jobb, ha a rész – ez esetben prológus – egyben van. Ekkora helyet általában akkor szokás kihagyni, ha egyik cselekményből egy másikba lépnénk, vagy a két történés között jelentősen nagy idő telt el – vagy esetleg drámai hatás kedvéért, ahogy a Percy Jacksonban. De szerintem a te esetedben arról van szó, hogy simán entert nyomsz a wördben, és ha nem állítod be, az ekkora helyet hagy. Próbáld meg inkább a Shift+enter kombinációt, így nekem nem hagy ki hézagokat. De ezen a blogspot szerkesztőjében is tudsz változtatni, annyi az egész, hogy azokat a szüneteket kitörlöd.
Nagyon sok és feltűnő helyesírási hibát találtam! Na jó, kijavítanám magam: Nagyon sok és feltűnő elírást találtam. Az esetek nagy részében nem arról van szó, hogy az adott szót helytelenül írod le, hanem itt inkább elütésről van szó. Mivel az elütött szó is helyes legtöbbször, így a word nem húzza neked alá pirossal, szóval gondolom ezért nem veszed észre. Ilyen például a törölközött szó, ami a harmadik bekezdésed elején található. Csak egy duplázódásról van szó, mégis értelmetlenné válik a mondat, azonban a szó még így is helyes, hiába helytelen – na ezt megmondtam. Ha átolvasod egyszer a részt posztolás előtt, ezek a hibák neked is feltűnnének.
A másik pedig, hogy mint fentebb említettem, választékosan használod a szavakat, és mondatokat is jól raksz össze, azonban itt is elég sok az értelmetlenség. Példának okául vannak mondataid, amiknek az összerakása nem passzol, azonban vannak olyanok is, amikben inkább logaikai baki van. 
Szőkés barna tincsek ugornak a magasba ezzel meglendítve lábát, később a keze is libben, majd a zsák lendül egyet. 

Itt például. Nem merem állítani, hogy rossz a mondat, így csak annyit mondok, hogy számomra értelmezhetetlen. Az, hogy szőkés barna tincsek ugornak a magasba, hogy függ össze a láb meglendítésével? Remélem érted, mire szeretnék kilyukadni. Egy tapasztaltabb olvasó tudhatja, mire gondolsz, csak logikailag helytelen a dolog.
Valamint, ez nagy valószínűséggel csak az én tudatlanságom, de az első párbeszéd végét sem értem. A vegetáriánus az, aki nem eszik húst, nem igaz? De ez hogy függ össze az édességgel? Ha megírnád nekem kommentben, annak nagyon örülnék, mert mint említettem, nem értem.
A cselekményhez pedig nem igazán tudok még hozzászólni. Jelenleg még nem tudok túl sokat a történetről, lévén hogy prológusról beszélünk, annyit viszont leszűrtem, hogy ez a Lucy elég furcsa. Azért a történésekben is vannak hibák, hiszen a taxis nem szállhat csak úgy ki az autóból munkaidőben, hogy szórakozzon egyet. Ráadásul ez a szórakozás elég furcsa volt, nem is tudom megmondani miért. Gyors volt, túl gyors, meg olyan… jaj nem mondhatom, írhatom le az r betűs szót, de olyan volt, na!
10/4,5
Remélem nem bántottalak meg semmivel, hiszen nem ez volt a szándékom. Te kérted a véleményem, ami nem mindenesetben pozitív, és íróként a negatív kritikát is jól kell kezelni!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Serena!

    Kezdeném azzal, hogy minden alkalommal, amikor megláttom a blogspot előoldalomon, hogy elkészült egy rendelt kritikám előszeretettel és boldogan kezdek bele. Hiszen, tudom, hogy új dolgokat tudhattok meg. Miben kell még fejlődnöm.
    Szóvá tetted, hogy piszkozattá tettem vissza a többi fejezetet. Ennek csupán egy röpke oka van; újra szerkesztem, és kifejtek benne pár cselekvést ez által hosszabb hatást érni el vele.
    A részeket tényleg wordben írom, ami egy Linux-os gépen wordnek mondható.
    Arra a részre térnék most ki, amire írtad, hogy nem érted. A vegatáriánus, de az édességeket imádja. Itt oda tértem volna ki, hogy legtöbbször gyümölcsöket, zöldségeket és halat eszik, de disznó- és marhahúsra nem néz rá. Lehet, hogy átfogalmazom ezt a részét (is).
    A gépelési hibákon, a bekezdéseken, a párbeszédeken minnél hamarabb megpróbálok mindent kijavítani! (:

    Fülszövegnél szerintem megtanácsolom a tanácsodat, és meglátogattom Saya-t. A trailer videó. Ezzel kapcsolatban úgy olvastam tennem kell - s teszek is. A zenelejátszón meg dolgozni fogok!

    Hálásan köszönöm, hogy véleményt mondtál az oldalamról.

    xoxo Virág

    Ui.: Remélem nem hagytam ki semmit, amire válaszolnom kell.

    VálaszTörlés