2015. június 14.

#54. Kritika ~ Felszálló Sötétség

Sziasztok!
Hát így a ballagás után végre tudtam időt szakítani arra, hogy kritikát írják.
Az írónak: nem állt szándékomban megbántani téged, csak a segítő szándék vezérelt!
Jó olvasást hozzá!

http://felszallosotetseg.blogspot.hu/


író: Hanna Krecsony
Kinézet 
Fejléc: 
Ránézek a fejlécedre és az első dolog, ami eszembe jut róla, hogy kicsi. Elismerem az sem jó, ha egy fejléc nagyon nagy, de ha méretei ilyen kicsik, mint a te esetedben az sem jó.
A háttere nem hasonlít a megszokotthoz, vagy is arra, hogy sok szép képet összemosunk, és közben színezzük azt. Hogy ez jó e, azt nem tudom. Tulajdonképpen a fejléc háttere illik a történethez, csak engem az zavar, hogy kevés kép van összemosva és ennek valószínű a méret az oka. Remélem, érted mire akarok kilyukadni, de ha nem akkor elmondom. Tehát a háttér elárulja, hogy a történet vérengző lesz, ennek a jobb alsó sarokban ott van a megerősítése, viszont a háttér nincs túlzsúfolva képekkel.
A karakter a fejléc közepére van elhelyezve, ami jó, mert leszűrhető belőle, hogy ő a főszereplő, bár ez abból is kiderül, hogy más karakter nincs is a fejlécen, mondjuk ne is baj, hiszen nem is fért volna el úgy, hogy jól is nézzen ki. Ellenben a karakter kalapja és a jobb oldalt lévő keze nagyon bele van mosva, ennek következtében a szereplő testén átlátszik a háttér, ami valljuk be elég furcsán hat.
A cím színe vér vörös, amiből szintén lehet arra következtetni, hogy a történet nem lesz híján az öldöklésnek. Viszont a betűtípusa nehezen olvashatóvá teszi, nem mondom, hogy nem lehet elolvasni, de mindenképp más betűtípust kellett volna, hogy használj! Az elhelyezésével nincs bajom, mert a fejlécen szereplő lány fölé tetted, ami az ottani üres részt úgymond kitölti.
Összességében: A fejléc mérete kicsi, ha növelnéd több „mozgástered” lenne, ami által szebb lenne a fejléced. A háttérrel annyi bajom van, hogy kevés képet használtál hozzá. A szereplő egyik karja és a kalapja nagyon áttetsző, ami nem előnyös. A cím nehezen olvasható a betűtípusa miatt. Ha elfogadsz egy jó tanácsot, akkor vagy készíts egy újat, ami nagyobb vagy rendelj!
5/3
Design:
A sablon mérete kicsi, aminek az oka szintén a fejlécre vezethető vissza, de ha a fejlécet kijavítod, akkor növelned kell a sablonon, tehát ez a probléma úgy meg fog oldódni.
A fejléc, a sablon háttere és a blog háttere összhangban van egymással. A sablon színe fekete, a blog háttere szürke. Itt fel merült bennem, hogy lehet, feketével jobban mutatna, ami persze nem biztos, hiszen akkor az egész blog sötét lenne.
A szöveg színe világos szürke, már – már fehér, ami azért előnyös mivel így az olvasó szeme nem ég ki, hiszen ha a betűszín fehér lenne, bizonyosan ez lenne. A betűtípussal semmi baj.
Összességében: A designod teljesen jó, azt leszámítva, hogy a sablon mérete túl kicsi. Ezért vontam le azt az egy pontot.
5/4
Modulok:
Az első modul a „Történet” nevet viseli, amiről azt szeretném elmondani, hogy jobb szeretem, ha fülszövegnek nevezik el a történet rövid leírását, de természetesen ez is jó, hiszen tudod ízlések és pofonok. Szép szövegdobozba van elhelyezve, amiben külön tetszik, hogy felöl, a címe van piros téglalapban alól pedig, hogy „Kellemes olvasást!” Ugyan olyan piros téglalapban. Az elhelyezése rendben van, hiszen ott legfelül kell lennie, mert nagyon fontos modul!
A következő modul a menü vagy, ahogy te nevezted el útvesztő. Találó nevet választottál, hiszen már a menü kezd unalmassá válni és néha, ha szembe találkozok a blogger világában egy olyan íróval, aki a moduljainak nem a sima megszokott nevet adja, hanem átnevezi akkor mosolyogva olvasom el a történetét. Ha ráviszem az egeret az egyik menüpontra a szürke keret színe vörösre vált. Ezt hívják úgy, hogy egyszerű, de nagyszerű! Ha megnyitom bármelyiket is szépen megnyílnak. Külön örülök, hogy a szereplőkhöz nem írtál sem magasságot sem más olyan információt, amit a történetbe bele lehet szőni, hanem az adott karaktertől egy – egy idézetet írtál oda. Az elhelyezése jó, mivel ez is – az előzőhöz hasonlóan – egy nagyon fontos modul!
A következő modul a rendszeres olvasók modul, amit fel kellene cserélned a chattel, hiszen a chat fontosabb modul, mint a szóban forgó.
A soron következő a chat, aminek a megoldása nekem nagyon tetszik. Ki van írva egy vörös keretbe nagy betűkkel, hogy katt ide. Miután ezt megtettük megjelenik nekünk a chat. A kivitelezése bármilyen jól is meg van oldva nem áttetszőre állítottad, ami szerintem elég nagy baj, hiszen ez a fekete vörös párosítás nem igazán jön nekem össze itt. Igaz, hogyha a piros a szöveg háttere, akkor világos szürkével van írva, ha pedig fekete, akkor pedig pirossal, ezekben pedig jól látszanak az adott színen. A nevek végig pirosak, és ha ráviszem a kurzort, akkor pedig alá lesz húzva nem pedig átvált másik színre, ami nagyon jó! Az elhelyezés szempontjából, mint már mondtam, ezt a rendszeres olvasók fölé kellett volna tenni.
A következő modul az archívumod, amivel szintén meglepetést okoztál. A sima archívumoknál csak fel vannak sorolva egymás alá a hónapok, nálad viszont olyan keretbe van téve, mint a chat, ami nagyon tetszik. De van olyan menüpontod, hogy „Tartalomjegyzék” amibe a fejezeteket írod és a kettő egyszerre teljesen felesleges. Valamelyiket töröld (szerintem a menüpontot). Az elhelyezése szerint pont megfelelő helyen van.
A következő modul nem más, mint a cserék. Van, aki ezt egy menüpontba teszi, de megmondom, neked őszintén én azt nem szeretem. Nálad csak az a probléma, hogy nem a megfelelő helyre tetted a modulsávodban, mert a cserék általában a legutolsó helyen állnak.
A legutolsó modul pedig a látogatók száma. Ehhez annyit írnék, hogy ezt az archívum alá kellene tenni, mert azért nagyobb a jelentősége, mint egy csere modulnak.
Összességében: Ahogy végig nézek, a modulsorodon az jut eszembe, hogy milyen rövid, pedig benne van minden szükséges modul, csak annyi a hiba benne, hogy néhol az elhelyezés nem megfelelő és én még nagyon hiányolok egy "információk" elnevezésű menüpontot, vagy egy ilyen modult.
5/4
Történet
Fülszöveg: 
Amint elolvastam a fülszövegedet valójában nehezemre esett kritikus szemmel ránézni, hiszen ritkán találkozok egy ilyen jól megírt fülszöveggel, mint a tiéd. Sajnos volt már szerencsém olyan fülszöveget olvasni, ahol az író az egyik mondatban E/1-et használt, a következőben pedig E/3-mat és azt így folytonosan váltogatva, viszont ez nálad nem fordult elő. Eldöntötted, hogy E/3-ban írod meg és végig azt használtad. A hossza is megfelelő, hiszen van, aki alig vett oda fülszövegnek négy öt mondatot. Nem – nem mondom, hogy az egész történetet a-tól z-ig le kell írni, de annyi információt tartalmaznia kell, amennyi felkelti egy olvasó érdeklődését. Te ezt nagyon ügyesen megoldottad, hiszen a mondataidba gondosan beleszövögetted az információkat. Megtudhatjuk belőle a főszereplő nevét, származását és a történet kategóriáját és persze még jó néhány mindent. A fülszöveg lezárása képen pedig nem kérdést tettél fel, ami nálam plusz pont, hanem egy mondattal befejezted, ami arra ösztökéli az olvasókat, hogy kezdjék el olvasni a történetedet, engem is erre késztetett. Annyi hibát véltem benne felfedezni, hogy az "Azazel"-t két "l"-el írtad, ami feltételezem csak elütés.
Összességében: Nagyon jól meg lett írva, a blogger világban nagyon ritka az ilyen jól megírt fülszöveg!
5/5
A történet ötlete: 
Elég sok blogot olvastam már és eggyel sem találkoztam még, ami a tiédhez egyáltalán hasonlítana. Remélem, ebből le tudod szűrni, hogy mit akarok mondani vele, ha nem akkor leírom: nagyon egyedi a blogod. Az általam ismert blogger világban még senkinek nem jutott eszébe, hogy egy ilyen témát dolgozzon fel, amiben a Pokol Ura szerepet játszik. Nagyon zárójelben megjegyzem, hogy remélem, hogy bukott angyalok is szerepelni fognak benne valamilyen formában, ha Lucifer is szerepet kap!Összességében: Nagyon egyedi a blogod és nagyon úgy tűnik, hogy nagy képzelőerővel rendelkezel, ami a történeteid során nagyon sok előnyt fog jelenteni!
5/5
Prológus: 
Istenem legszívesebben bezárnám a jegyzettömböt és csak olvasnám a történetedet, de mivel kritikát írok, róla ezért ezt sajnos nem tehetem meg.
A hossza szerintem megfelelő. Szeretem, ha egy prológus nem nyúlfarknyi hosszúságú, hanem van mit olvasni. Ahogy észrevettem, te tisztában vagy a prológus fogalmával, ami nem más, mint hogy egy múltbeli eseményt dolgoz fel. A prológust azzal kezdted, hogy idéztél egy rendőrségi aktából, amiben leírtad, hogy az emberek hogyan találtak rá a halhatatlanunkra. Aztán elkezdted magyarázni a legelejétől az egész históriát. Lucifer miért teremtette meg őt, leírod, a pokol hogyan nézz ki, a pontos teremtését a főszereplőnknek és az szemszögéből a megtalálást, mindezt nagy vonalakba, ami nem is baj. Hiszen pont eltaláltad, hogy mennyire kell elmagyarázni. Én úgy gondolom, hogy ezt a prológust szépen felépítetted, kezdve a rendőrségi aktával és azt kezdted el boncolgatni.
Összességében: Nagyon ritka az ilyen jól megírt és jó tartalmú prológus. Szépen felépítetted és egy élmény olvasni!
5/5
Első fejezet:
Ennek a résznek a hossza is megfelel, nem túl rövid és nem is túl hosszú! Tanácstalan vagyok, ami nálam ritka dolog.
Tulajdon képen, az elején már az elején szinte öldökléssel kezdted. Pont egy sikátorban találkozott össze olyan rablókkal, akiknél rengeteg pénz volt. Ez azért kicsit érdekes, de szükséges volt, hiszen a képesőbbiekben ebből a pénzből vásárol, előtte pedig megöl valakit, milyen meglepő módon. A rész végén pedig leírtad, hogy a Lucifer tombol és kínozza, mert egy láthatatlan kapocs összeköti őket. A cselekményszál érthető, követhető. Szépen, választékosan van megfogalmazva a rész, a történetbe illő szavakat használtál.
Összességében: Érthetően formázod a cselekményszálat. Egy élmény olvasni!
5/5
Utolsó fent lévő rész, alias, harmadik fejezet: 
A második részben olvasható, hogy más pokolfajzattal akad össze főhősünk, ahonnan szerencsésen megmenekül. Ennek a körülményeit is szépen levezetted. Erre se tudok mást írni, mint az előzőkre. Jól ki van dolgozva, szépen meg van fogalmazva. A párbeszédek jól vannak kialakítva, a karakterekhez illő szavakat használsz. Annyit szeretnék még mondani, hogy roppant boldog voltam, mikor megláttam, hogy NEM London városát használtad helyszínnek, hanem egy kevésbé használt ország két városát.
Összességben: Ez a rész is jól van megírva. A cselekményszálat szépen kialakítottad benne, volt benne esemény nem tudtam elunni magam rajta.
5/5 
Helyesírás/Fogalmazás:
A helyesírásodban nem fedeztem fel hibát, feltételezem, a Word-öt segítségül hívod, mikor írsz, amit nagyon jól teszel, hiszen akkor biztos nem lesz semmi hiba a részben!
A fogalmazásod, hát nem is tudom, mi lenne a legmegfelelőbb szó rá. Ahogy olvasom a mondataidat elveszek bennük. Eggyé válok a karaktereddel, mintha én is ott lennék a történetben és látnám, hogy mit tesz. Ezt pedig nagyon kevesen tudják elérni nálam. Leírásokban nem szűkölködik a történet, minden kifejtesz és leírsz pontosan úgy, ahogy te azt a fantáziádban elképzelted. A fogalmazásod gördülékeny és nem vontatott, nem kell imádkozni, hogy történjen valami, mert a részekben van cselekmény, nem csak a semmiről írsz. Látszik, hogy van tapasztalatod az írás terén!
Összességében: A helyesírásodban nem találtam hibát, a fogalmazásod könnyed és egyszerű, de mégis megfogja az embert.
5/5

További jó blogolást kívánok! Remélem mindig ilyen összeszedett maradsz az írás terén, mint most, hiszen meg van hozzá a tehetséged!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése