2015. június 26.

#60. Kritika - Árnyhad

Sziasztok!
Csodák csodájára, megint hoztam egy kritikát, melyet ezúttal Hedvig Tris és Sz. Veronika kértek Árnyhad című blogukról.


Kinézet: Általánosságban én személy szerint nem vagyok oda a sötétebb, kevésbé színpompás blogokért. Ellenben a tied, ahhoz képest, hogy sok a szürke és halvány szín, kifejezetten elnyerte a tetszésemet. Természetesen ez nagy részt a designnak köszönhető, melyet csak egyetlen szóval tudnék jellemezni így, kapásból: csodálatos. De bővebben kifejtem, hogy miért gondolom így:
Először is, tetszik az egész blognak maga az elrendezése. A kinézet nem éppen hagyományos, hiszen az egész oldalt a fejléc borítja, melynek bal oldalára rákerültek a bejegyzések. Meg kell mondanom, nem túl szokványos, de figyelemre méltó, az egyszer biztos. Nagyon jó választásnak tartom, ugyanis illik magához a sztorinak a hangulatához. A betű típusa és színe is kitűnő választás, nagyon jól olvasható a szürke hátteren a fehér betű.
Maga a fejléc is tökéletesen el lett találva. A színek gyönyörűen harmonizálnak, a textúrák, kisebb képek szépen látszanak, jól kivehetők a háttérben. Az összemosásuk szintén kiváló munka, semmi kivetnivalót nem találok benne. Különösen tetszik a fejléc központi karaktere, a rohanó lány a képen, aki háttal áll, nem látni ez arcát. Ez is egyfajta rejtélyességet, fokozott kíváncsiságot ébreszt az emberben, hogy minél előbb elkezdhesse olvasni a történetet. Jobb oldalt a két idézet és az alattuk található képek nagyon ötletesek: színben passzolnak az összképhez, felkeltik a figyelmet és még jól is mutatnak rajta. A cím az, amiről még nem tettem említést: szinte felesleges is, hiszen tökéletes választás mind a színe, mind a betűtípusa, mind pedig az elhelyezése. Nem foglal nagy helyet, de mégis szem előtt található. Egyszóval, nincs olyan érzésünk, mintha ürességtől kongana a fejléc!
Az oldalakat - szintén szokatlan módon - a lap tetején találjuk, ami azért kényelmes megoldás, mert nem foglal annyi helyet, ráadásul a fejlécbe sem lóg bele, ellenben nagyon jól észrevehető. A szereplőknél lévő képek valami fantasztikusan szépek: tetszik a kettéosztott színviláguk, mely megy a blog többi részletéhez. A karakterek egyáltalán nem sablonosak, agyonhasználtak, amiért dicséret jár. Nem elég, hogy a sztori ígéretesnek hangzik, de még a szereplők is egyediek! Emellett pici spoilert is találunk a képek mellett, melyek leírják egyes személyekről, kik ők, milyen szerepet töltenek be ebben a világban. Összességében tetszik, bár nekem első látásra túl sok a név, nehéz megjegyeznem őket, hiszen eddig csak látásból ismertem a blogodat, sosem volt még időm belekezdeni. A fejezetek nagyon rendezetten egymás alá vannak belinkelve, és róluk egy kis ismertető is van, mely nagy vonalakban tartalmazza, mi fog történni az adott epizódban. Ez kifejezetten tetszett! Sokszor rossz úgy belevágni egy blogba, hogy azt sem tudod, miről szól. A dinasztia menüpont alatt a sztoriban szereplő családokról és kapcsolataikról írtok. Megmondom őszintén, itt is rengeteg névvel találkoztam, ami nekem kissé zavaros, de hát minden kezdet nehéz, nem igaz? Bizonyára úgy már jobban áttekinthetőbb lesz, ha elkezdjük olvasni a történetet. Egyébként ötletes, hogy így felvázoljátok számunkra azokat az információkat, amelyeket tudnunk kell - mint például a térképet is, mely segít kiigazodni az erre tévedt "vándoroknak", merre is járnak egészen pontosan... :)
A fülszöveg, mely rögtön szem előtt lelhető, rövid, ám meglehetősen lényegre törő. Tartalmazza azt, amit fontos tudni: kiről/miről szól a történet, hogyan veszi kezdetét a bonyodalom. A végén pedig a szokásos, rejtélyes mondatok, melyek fokozzák a kíváncsiságot - mely már véleményem szerint így is az egekbe szökött. Először megijedtem, hogy a chatet nem találom, aztán gondoltam, lehet, hogy nincs is. Elfelejtkeztem arról a kis feliratról, ahol a Csevegő szó virít fehér betűkkel - de aztán jött az ujjongás, megtaláltam! Nagyon ötletes a kép, mely a fedőlapjaként szolgál, ráadásul szép is, egyedi tervezésű, színben jól passzol a bloghoz. Ha rávisszük az egeret, halványan láthatóvá válik a mögötte található beszélgetések sorozata. Minden remekül látszik így is, tökéletesen szép munka. Az információk fül elegendő szöveget tartalmaz, a trailer iszonyat jóra sikerült, csak gratulálni tudok hozzá. Nem kifejezetten szokványos, de ez nem azt jelenti, hogy akkor már rossz is. Kifejezetten élvezhető, bár picit talán hosszúra sikeredett. A borító szintén csodálatosan mutat az oldalon, minden egyes apró részlete harmonizál a blog egész színvilágával és hangulatával. Simán el tudnám képzelni egy könyvesbolt legújabb best-sellereként is!
Összességében tehát, nagyon szép munkát végeztetek a designnal: az pedig különösen tetszik, hogy minden teljes mértékben saját készítésű. Rendesen megdolgoztatok ezzel a bloggal, de az eredménye meg is lett, hiszen egyszerűen nagyszerű az összkép!
5/5


Történet: Nagyon sokat vártam ettől a történettől, amikor megnyitottam a blog linkjét, és meg kell mondanom, nem csalódtam: noha csak két fejezet van fent eddig, mindig van min izgulni. Fordulatos, sosem unatkozik az olvasó, s kellőképpen van felépítve minden egyes cselekményszál. Menjünk is bele bővebben!
A sztori végig a főszereplő, Swyniwett szemszögéből íródik, azaz E/1-ben. Ez lassan már megszokott a blogos világban, így nem volt furcsa belekezdeni az olvasásba. A szöveg szépen, sorkizárttal íródott, így áttekinthető, kényelmes az olvasása. A fejezetek hosszúsága megfelelő, a beillesztett képek pedig ötletesek, pláne, hogy színben passzolnak a szereplők képeihez, így a blog többi részletéhez is.
A történet szerint a főszereplő lány meghal, s halála után az Avantisra kerül, amely gyakorlatilag a Föld testvérbolygója. Egy "legenda" szerint minden ezredik gyermek helyet cserél a két életben, azaz aki eddig a Földön volt, átkerül az Avantisra halála után és fordítva. Így kerül ide Gwen is, akiről kiderül, valójában az uralkodócsalád tagja, ezért teljesen új életet kell kezdenie - immár Swyniwettként. Közben megismeri a palotát, amely lakhelyéül szolgál, s egyre többet tud meg - szolgálóinak hála - az avantisi világról. Eközben új szereplők is feltűnnek a színen, akik fontos szerepet töltenek majd be a későbbiek során a történetben.
Ennél többet egyenlőre nem tudunk meg a sztoriból, így csak arra várhatunk, mikor jön ki a folytatás, melyből valószínű több dologra is fény fog derülni. Ezidáig azt állapítottam meg a blogról, hogy izgalmas, meglehetősen egyedi történettel rukkoltatok elő, élvezet olvasni. A bevezetés szépen fel van építve, mindent érthetően elmagyaráztok nekünk a szövegben. A fő cselekményszálat, mely Gwen életét hálózza be, folyamatosan építgetitek, minden apró részletre ügyeltek, hogy semmi ne legyen hiányos. Még csak a sztori elején jártok, de már kerek a történet, mindenre ügyeltek benne.
Mint már említettem, nemrég indult be a blog, így túlságosan sokat nem tudok róla mondani, csak amennyit már megtettem: nagyon tetszik, egyedi és különleges, nagyon fantáziadús - egyszóval: csodás történet kibontakozásának lehetünk tanúi, melynek nagyon sok sikert jósolok a jövőben.
Egyetlen egy dolgot hiányoltam csak: a prológust. Általában amikor egy szerző nem ír prológust, az első fejezetet kell annak tekinteni, de ez így nem igazán felel meg az elvárásoknak. A bevezető általában a múltról szól, kicsit belevilágít a jövőbe, de nem árul el sokat, csak felkelti a figyelmet. Megtudjuk belőle, mikor, hol játszódik a történet és azt, hogy kiről fog szólni, mi okozza majd a bonyodalmat a későbbiekben. Nem tudom, hogy szándékosan nem került-e fel a prológus, vagy elfelejtkeztetek róla, mindenesetre ez volt az egész blogban gyakorlatilag az egyetlen dolog, mely hiányzott - legalábbis számomra. De ettől eltekintve imádom a blogot, fel is iratkoztam rá. Mindenképpen folytassátok, hiszen fergetegesnek ígérkezik.
4/5


Szereplők: Meg kell említenem, így az elején, sikerült olyan szereplőket választanotok a történetbe, akik egyáltalán nem sablonosak, nem agyonhasználtak, nem bukkannak fel minden második blogban. Mindannyian fontos szerepet töltenek be a sztoriban, igazi egyéniségek, már így első látásra is. Kíváncsian várom a későbbiekben az egyenkénti kibontakozásukat.
Nos, leginkább a főszereplőt, Gwent ismerjük meg elsőként, elvégre az ő szemszögéből íródik a történet, s gyakorlatilag végig az ő életébe nyerhetünk betekintést. Teljesen ideális a főhős szerepére, könnyen át tudjuk élni élete minden egyes pillanatát, hiszen gondolatait és érzéseit a szöveg által megismerjük. Első benyomásra szimpatikus szereplőnek tűnik: életre való, talpraesett, kíváncsi, illemtudó és türelmes, ami el is kell az új világban, ahol valójában már első pillanatban megtalálja a helyét. Túl sokat ugyan nem tudunk földi életéről, amit picit hiányolok is, elvégre jó lett volna tudni, honnan jött, milyen múltja van - ha van rá mód, a későbbiekben írjatok bele néhány információt ezzel kapcsolatban, mert vannak, akiket ez is érdekelhet. Amikor felébred Avantison, először Besthát ismeri meg, aki az egyik szolgálólánya, s idővel egyre jobb viszonyban lesznek, mígnem a hercegnő bizalmasává növi ki magát, aki tanácsokkal látja el, pletykákat árul el neki és közben beavatja őt abba, milyen ebben a világban élni a Földhez képest. 
A hercegnő érkezése után nem sokkal több dologra is rájön: egy Boltoryn nevű férfi lesz a jegyese a későbbiekben, akit az uralkodásra neveltek. Sok személyes kontaktus ugyan még nem volt köztük, de Gwen bizalmasától tudja, hogy ha a későbbiekben képes lesz rá hatni, akár ő uralhatja - a férfin keresztül - egész Avantist. Emellett megismeri félig robot nővérét, Mandylt, akit a király száműzött, s jelenleg fogva tartják őt egy üvegszobában. Hogy mi lesz később a sorsa, egyenlőre rejtély. Reméljük, minél hamarabb fény derül rá. Akivel a lány szintén kapcsolatba kerül, noha nem túl sok ideig, Lavy, a Glotta család második utódja. Külsőleg igazi szívtipró: kék szemek, göndör, barna haj - egyszóval, minden lány odavan érte. Azaz majdnem minden, hiszen Bestha ismeri igazi énjét, s igyekszik távol tartani a hercegnőt a fiútól, akiben viszont nem lobbant fel semmiféle ellenszenv Lavy iránt. 
Egyenlőre mindenki "titokzatos" életet él, hiszen sok információ nem kerül a birtokunkba a karakterekről. A személyiségeket egyébként jól bemutatjátok, a külső leírása is igazán élethű, így ezekkel egyértelműen nincsen probléma. Még az elején jártok, de ezt leszámítva remélem, minél hamarabb tudunk meg többet az avantisi szereplők életéről, múltjáról, jelleméről. 
5/5

Fogalmazás, stílus: Meg kell mondanom, itt sem okoztatok csalódást az olvasóitoknak. Alapvetően nagyon szépen írtok, a fogalmazásotok választékos - látszik, hogy gazdag szókinccsel rendelkeztek, s egy igényes blog írói vagytok. Ezáltal természetesen szóismétlési hibával nem találkoztam, ami megnyugtató, hiszen manapság ez az a probléma, melyet leggyakrabban elkövetnek a bloggerek világában. Ami viszont egy-két alkalommal szúrta a szememet, az a néhány helyesírási hiba, melyet láttam itt-ott elszórtan. Valójában egyáltalán nem vészes, de gondoltam, akkor már szólok, hogy rábukkantam néhányra - elvégre ennek feltárása is a dolgom, többek között. Mint említettem, nincs komoly baj, csupán elírásról, kisebb problémákról beszélhetünk csak, melyek nem is annyira szembetűnőek, hogy zavarjanak bennünket az olvasásban. Ennek ellenére a történet tökéletesen élvezhető, így nem kell amiatt aggódnotok, hogy fellelhető ez a pár apró hiba - senki sem tökéletes, lefogadom, minden blogban találkozni hasonlóval. 
A párbeszédek teljesen szabályosak, érthetőek, mindig tudni lehet belőlük, ki beszél éppen kihez, milyenek a körülmények, s olyan élethűen mutatjátok be az egyes jeleneteket, hogy szinte hallani lehet, milyen hangsúllyal szólnak egymáshoz a szereplők. Igazán szép munka! A másik pedig, mely kifejezetten tetszett, a leírások sokasága. Noha lehetne belőlük picivel több, hogy jobban képben legyünk azzal, hol is tartózkodik éppen a főhősünk, de ettől függetlenül mindig alaposak vagytok, ha erről van szó. Élethűen magunk elé tudjuk képzelni ennek az egyedi világnak minden részletét, melyet megosztotok velünk, ezért - a többi olvasó nevében is - hálás vagyok nektek. Tekintve, hogy Avantis csak kitalált bolygó, nem adódik olyan lehetőségünk, hogy beírjuk az internetes keresőbe a nevét, aztán onnan olvassuk le róla az információkat.
A stílusotok is magával ragadó, érezhető egyfajta közvetlenség Gwen részéről. Olyan, mintha pontosan tudná, hogy mi egy másik oldalról olvasunk az ő gondolataiban, jelen vagyunk vele minden egyes pillanatában. Teljesen úgy beszél, cselekszik, mintha csak a mi reakciónkra, tanácsunkra várna, hogy vajon helyes-e, amit éppen tenni akar. Ezt a hatást meglehetősen nehéz elérnie egy írónak, de nektek kifejezetten sikerült. Gratulálok hozzá!
Tehát, mindent egybevetve, egy igényes blogról beszélhetünk, ahol elenyésző, alig észrevehető helyesírási, elírási hibákkal találkozunk ugyan, de legfeljebb egy kezemen tudom csak megszámolni, valójában mennyivel is. Ha a későbbiekben a leírásokra picivel több hangsúlyt fektettek, meg merem kockáztatni, még élvezetesebb lesz a blogotok. Így hát nem kell aggódnotok afelől, hogyan alakul majd a blog sorsa a jövőben, mert szerintem - noha nem mintha látnok lennék - fényes siker áll előttetek.
4/5

Összesen: 18/20
Sok sikert a továbbiakban is:

2 megjegyzés: