2014. december 29.

Hogyan kezdjünk neki a blogolásnak?

Hogyan kezdjünk neki a blogolásnak?

Sokszor olvastam már itt-ott, hogy nem tud nekikezdeni az illető egy-egy blognak, és segítséget kért. Gondoltam elmondom, én hogy szoktam. Ez egy több részes cikk, ez az első része, ahol a kezdeteket írom le. Szeretném kijelenteni, hogy ez nem törvényszerűség, csupán egy jó tanács, és azt sem kell megfogadni. Mint olvashattátok, ez egy blogolást segítő cikk, pontosabban azoknak, akik nem tudnak nekikezdeni egy történetnek.

1. lépés: A műfaj eldöntése


Ezen értem azt, hogy fanfictiont, AU-t vagy non-fanfictiont szeretnél-e írni. Sokan most pisloghatnak, hogy mégis mi a franc az az AU? Nos, bemutatom egy példával. Tegyük azt, te szeretnél írni egy sztorit, ami a Harry Potter világában szól, és követi a történet fő vonalát, az a fanfiction. Amikor te már átírod a történéseket, például Dumbledore nem hal meg, vagy Harry Potter helyett egy saját szereplőt állítasz a középpontba, az az AU (vagyis alternatív univerzum). Maradnak a varázslók, a muglik, és az egész varázsvilág, de te más főszálat fogsz használni. Ezt például egy One directionnél nehéz eldönteni, hisz az univerzum marad normális, de ha tagok nem egy bandaként vannak jelen, hanem teszem azt, ők egy bűnszövetkezet, vagy egyszerű osztálytársak, akkor az is egy AU. Akkor röviden összefoglalva: a fanfiction az egy már meglévő világ meglévő szereplőivel írt történet. Az AU egy meglévő világ a saját szereplőgárdáival. A non-fanfiction pedig egy általad kitalált világ általad kitalált szereplőivel írt történet. Remélem sikerült érthetően elmagyaráznom.

2. lépés: A téma megválasztása


Miután eldöntötted, hogy ez egy fanfiction, AU vagy non-faction, ideje kiválasztani, hogy milyen témát fogsz feldolgozni. Értem ez alatt, hogy fantasy, gimis blog, romantikus, paródia, krimi, horror vagy bármi más. Bármit is választasz, a lényeg, hogy hitelesen írd le. Alaposan dolgozd ki a választott témát, ha fantasy, akkor azt nagyon alaposan gondold át, mert szerintem ez az egyik legnehezebb téma. Ha horror vagy krimi, akkor törekedj a hitelességre és a részletességre. Nem szabad semmit sem elkapkodnod. Ha romantikát választod fő szálnak, akkor ne két perc alatt szeressenek egymásba a főszereplők. Természetesen hiszek a szerelem első látásra dologban (mi is a párommal pár óra alatt szerettünk egymásba), de előtte már beszélgettünk! Nincs olyan, hogy meglátod, és jujj, nekem ő a nagy Ő! Ha pedig igenis hamar összejönnek, akkor se untasd az olvasót, minden pár veszekszik és vannak hullámvölgyek, ezeket nagyon szépen ki lehet fejezni. A lényeg: Alaposan gondold át az ötletet!

3. lépés: A fő szál


Ha már megvan a műfaj és a téma, akkor itt az idő, hogy felvázold a fő szálat. Fontos, hogy illeszkedjen az általad választott témába, például ha fantasyt írsz, akkor ne a rejtélyes gyilkosságok legyenek a középpontban, hanem a világ, a lények vagy a különleges képességek, melyeket te alkottál. Továbbá ne a részleteket írd le, hanem hogy mi az a dolog, ami végigmegy a történeten. (Harry Potterben például a Voldemort körül terjengő rejtélyek és a Harryvel való harca a fő szál.) Azt javaslom, az ötleteid vesd papírra vagy word dokumentumra, mert így biztos nem fogsz eltérni tőle. Továbbá fontos, hogy minden történetből ki lehet hozni a legjobbat, még ha az sablonosnak indul is! A lényeg, hogy érdekes fordulatokat és cselekményeket vigyél bele. Hogy kinek mi legyen a fő szál, azt nem szabhatom meg, így ezt mindenki saját fantáziájára bízom!
Kicsit kibontom, én hogy szoktam felvázolni a fő szálat. Tegyük fel, nagyon szeretnék olvasni valami fantasyt, de nem találok olyat, ami az én ízlésemnek, stílusomnak megfelel. Akkor alkotok én egyet. Na, ha már most meg van a műfaj és a téma (jelen esetben nem fanfiction és a fantasy), akkor végiggondolom, miről is szeretném, hogy szóljon. Saját világban játszódjon vagy egy kitaláltban? Ha létező világban akkor a jelenben vagy a múltban, esetleg a jövőben? Mondjuk, hogy maradjunk az egyszerűbb példánál, akkor legyen a létező világ és a huszonegyedik század. Én ilyenkor mindig meghatározom a szereplőim korát, hogy bele tudjam őket illeszteni a kialakított képbe. Például ha tizenévesek, akkor az iskolában fog játszódni, ha már idősebbek, akkor viszont munkahelyet kell nekik találnom. 

Ha mindezt meghatároztuk, akkor jöhet a lényeg. Miről fog szólni? Mivel ez egy fantasy, akkor kreáljunk egy főgonoszt. Miért lett gonosz? Miért harcol a mi szereplőink ellen? Miután ezt kitaláltuk, jöhetnek az apróbb részletek, például, hogy mivel lehet legyőzni és hogyan? Ha ez mind megvan, akkor már nincs is gond, már csak mindent fel kell vezetni. 

Remélem tudtam valamit segíteni, a következő cikkben jön a helyszínek és szereplők megválasztása. 
Bármilyen észrevételt szívesen hallok/látok, kommentben mondjátok el, ti hogyan csináljátok! :)















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése