2016. október 8.

Kritika 77#

xxx (link)

Design
Először is tőled kell a legnagyobb bocsánatot kérnem, mert két teljes hónapja vársz a kritikádra, Uramisten de sajnálom. Közben félszemmel láttam is, hogy kérdezted, hogy él e még egyáltalán ez a nyamvadt rendelés, azután sajnos arra sem emlékszem már, hogy visszaírtam, vagy sem, egyszerűen szét vagyok csúszva, mint egy kis béna puding.
Picikét sajnáltam, hogy lecserélted az előző kinézeted (amikor oldalt volt a fejlécsáv), mert nekem nagyon tetszett, annyira különlegesen szép volt, emlékszem, hogy mutogattam informatika órán a barátnőmnek, hogy kész vagyok tőle, és beleszerettem.
Ettől függetlenül a mostani kinézet is meseszép, a lila és a narancssárga miatt olyan őszies beütése van az egésznek. Ezt a két árnyalatot eszembe se jutott volna párba állítani egymással, de nagyon jól mutat, jó ötlet volt ezt a színkompozíciót alkalmazni. A kódolás gyönyörű, egyszerűen odáig vagyok ezért a design kódért, fantasztikusan néz ki, remek munkát végeztél vele!
De jó végre világos alapon sötét betűszínt látni! Azt hittem én vagyok ennyire maradi vagy nem tudom, mert akárhány blogra benéztem az utóbbi egy hónapban mindenhol sötét alapon világos betűszín volt, amit nem annyira támogatok, de ha nem zavaró, akkor meg sem szólaltam. De most ennek nagyon megörültem, jobban kedvelem a világos alapon sötét betűt.
Annak is örülök, hogy nem 11 - vagy 12px -es betűméretet választottál, hanem annál nagyobbat, mert lehet, hogy Google Chrome-ban a kisebb olvasható, azonban (azt hiszem) Mozilla Firefox-ban nem minden esetben.
A Feliratkozók és az Információk szövegdobozt fentebb rakhatnád a modulsávon belül, mert fontosak, előrébb van a helyük.
Például  a következőképpen:


 • Youtube csatornám
 • Futó projektek
 • Információk
 • Chatbox
 • Feliratkozók
 • Twitter
 • Legolvasottabb cikkek
 • Kampány az olvasókért
 • Ki vagyok én?


Mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy gyönyörűen rendezett az egész oldal, nagyon szépen rendben tartod, minden szükséges modul megvan az oldalsávban, átlátható, könnyen kezelhető, minden link a megfelelő oldalra irányít át. A rengeteg kép miatt jó tengetni az időt az oldalon, érdekesek, szépek, illenek a cikkekhez.
Valamint az oldal előző kinézetei is nagyon szépek voltak!

15 pont/14 pont


Cikkek tartalma/Informáltság:
Inkább a cikkekkel szeretnék foglalkozni, hiszen időm sem volt nagyon belenézni a fordításaidba, valamint, ha hiba lenne benne, sem tudnék ebben segíteni, mert nem beszélek sem japánul, sem koreaiul.
Mivel az oldal ázsiai film- és feliratfordítással foglalkozik, ezért arra számítottam, hogy cikkekben is végig erről lesz szó. Hatalmas meglepetésemre sokféle témát találtam itt, amit szívesen olvasgattam esetleg többször is. Nagyon színes választék tárul az elé, aki szeretné közelebbről is megismerni Ázsiát: beszéltél a rajongókról, a Musicalekről, a plasztikai sebészetről, az ünnepekről, és egy kis történelem is van a terítéken. Azt gondolom, hogy aki tényleg érdekelt ezekben a témákban, és még nem talált rá az oldaladra annak mindenképpen itt az ideje feléd tervezni az útvonalát, mert nem csak érdekes, amit írsz, hanem valóságos is. Külsősként úgy látom, hogy nagyon sok időt fordítasz arra, hogy jobban utána nézz dolgoknak. Pontos, helyes információban gazdag cikkeket adsz ki a kezeid közül, olvastam egy olyat is, amelyben annak is utána jártál, hogy bizonyos kifejezések pontosan mit is jelentettek, hogy segíts a nézőnek abban, hogy jobban megértse az adott sorozatot. Ezen jó tulajdonságodat soha ne hagyd el, mert ez egy hatalmas pozitívum, ha tüzetesebben utánajársz dolgoknak, több oldalt is megnézel, több könyvet is felütsz, mert én is szívesebben olvasok egy cikket úgy, ha nem kell azon gondolkodnom közben, hogy ez tényleg így van e, ahogy olvastam, vagy nem? Sokkal kellemesebb az egy olvasónak, ha nem egy Wikipédiáról összerámolt valamit kap a kezei közé, mert sajnos a Wikipédia is néha butaságokat tartalmaz.
De persze vannak itt ajánlók is az oldalon, főként sorozatajánlók. A kritikába a Kill Me, Heal Me ajánlóját választottam, mint "tesztalanyt". Az ajánlóidat kibővíthetnéd olyan dolgokkal, hogy például


 • kinek ajánlod
 • neked hogy tetszett
és akkor legalább a Miért ajánlom? részbe nem kellene annyi mindent belesűrítened, hanem tényleg csak azt, hogy mik a pozitívumai az adott filmnek/sorozatnak. A többi, pedig már egy kis színesítésnek jöhet, de az abszolút nem fontos:

 • színészek
 • egy rész időtartama (filmesetén az egész időtartam)
 • sorozat hossza/hány rész


stb.


Azt nem tudom pontosan, hogy a rövid tartalmakat te magad írod, vagy ezeket is fordítod, mindenesetre megdicsérlek, akármelyik is igaz a kettő közül. Nagyon figyelemfelkeltőek, emiatt szívesen vág bele akárki a kinézett sorozatba, mert tömör, mégis a legfontosabb információk benne vannak, de mégsem lövi le a poént. A célját eléri: izgalmat, érdekeltséget vált ki abból, aki olvassa, és azonnal a sorozat felé tereli. Ilyen egy jó ismertető!

40 pont /36 pont


Helyesírás:
Van olyan dolog, amely minden oldalon megjelenik és minden írót az őrületbe kerget, még ha cikkekkel, fordításokkal is foglalkozik: a helyesírás.
Igazából azt vettem észre, hogy nem állsz hadilábon ezzel a kis sátáni lénnyel, különösen odafigyelsz arra, hogy betartsd a szabályokat. Sok blogger/bloggerina a félkarját odaadná érte hidd el, ha olyan helyesen írna, ahogy te! (:D) De igazából a viccet félretéve tényleg nagyon rendben van a helyesírásod, egyszer sem akadt meg a szemem semmilyen hibán, a vesszőket pedig olyan pazar módon használod, hogy irigyellek érte, mivel ezzel még én is küzdök (szerintem a kritikában észre is fogod venni). A szókincsed változatos, így szóismétlés 100%-ig biztos vagyok benne, hogy nem lesz egy jó darabig, mert kellemesen rövidek a bejegyzéseid, nagy szókinccsel pedig rövidebb bejegyzésben nem igazán fordul elő durvább ismétlődés.


Gyakori hibák: Nincsenek.

40 pont/40 pont

Összpontszám: 95 pont/ 90 pont

Remélem, hogy tudtam neked segíteni és legalább egy picikét megérte várni a kritikára! Sok sikert szeretnék neked kívánni, sok  kedvet és időt az íráshoz, valamint rengeteg követőt az elkövetkezendő időben! Nagyon büszke lehetsz az oldaladra és arra, amit eddig elértél!


Ölel, Nóri

2 megjegyzés:

 1. Kedves Alice!
  Köszönöm a kritikát, tényleg hálás vagyok. Korábban rendeltem valakitől (fél évet vártam), aztán azt kaptam vissza, hogy nem tudja megírni. Szóval ez a 2 hónap semmiség, hidd el! :)
  Az oldalsó modulok sorrendjét cseréltem, mert így valóban jobb! Köszi! A cikkekel kapcsolatban: az ajánlókat nem olyan rég kezdtem el, mert úgy gondoltam, hogy kellene valami a cikkek mellé. Sajnos még van mit alakítani rajta, de az ötleteid alapján mindenképp bővíteni fogom.
  Jaj, el ne felejtsem: a feliratokat én magam (és a legtöbb hobbifordító) angolból készíti. Én magam is csak alapszinten tudok kommunikálni koreaiul vagy japánul. :) Ha valamelyik ismertető megtetszett, nyugodtan nézz bele vagy nézz be a cseréim oldalára is! Az ázsiai sorozatok olyanok, akár a drog. Ha belekezd az ember, nincs megállás! :)

  Üdv: Hayako

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Hayako!
   Nagyon örülök, hogy segíthettem! :)
   Az "Empress Ki" - be mindenképpen belefogok lesni, mert nagyon felkeltette a kíváncsiságom! :)
   Ölel, Nóri

   Törlés